Irena Radović u Splitu / - FOTO: CBCG
15/03/2024 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radović: Banke posvećene unapređenju životnog standarda

Prihvatanjem inicijative za snižavanje kamatnih stopa, banke su iskazale visok stepen društvene odgovornosti i poslale snažnu poruku da su posvećene stvaranju preduslova za unapređenje životnog standarda građana, saopštila je guvernerka CBCG Irena Radović na sastanku guvernera u Splitu.

Kako se navodi u saopštenju, ona je učestvovala na Regionalnom sastanku guvernera centralnih banaka koji je održan u Splitu.

Istakla je da će CBCG i dalje biti fokusirana na kreiranje i sprovođenje adekvatne politike zaštite potrošača i unapređenje njihovih finansijskih znanja.

- Na sastanku najviših predstavnika centralnih banaka regiona bilo je riječi o uticaju trenutnog inflatornog i šireg ekonomskog okruženja na kreiranje monetarnih politika. Guverneri su zaključili da centralne banke treba da nastave pomno da prate uticaj daljih kretanja inflacije i kamatnih stopa na finansijski sektor -  piše u saopštenju.

Poručeno je da će preduzimati mjere ka snaženju otpornosti banaka i kontinuirano praćenje potencijalnih rizika, uz zagovaranje adekvatne politike edukacije i zaštite potrošača, treba da budu naši  ključni prioriteti.

Radović je u svom izlaganju istakla da inflacija u Crnoj Gori bilježi pad, te da se očekuje nastavak ovakvog trenda i tokom godine.

- Osim eksternih faktora, uzroci visoke inflacije u Crnoj Gori u prethodnom periodu bili su snažan rast agregatne tražnje stanovništva, kao rezultat povećanih zarada i priliva velikog broja nerezidenata - istakla je guvernerka.

Visoke kamatne stope, koje su posljedica pooštravanja monetarne politike Evropske centralne banke, bila je jedna od tema okruglog stola, posebno u kontekstu ostvarivanja rekordne profitabilnosti banaka u regionu i Evropskoj uniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:29