Raspopović u Skoplju / - MVP
18/12/2023 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspopović u Skoplju: Crna Gora posvećena ciljevima Američko-jadranske povelje (A5)

Učesnici - ministari vanjskih poslova država članica i posmatrača, istakli su značaj dalje adaptacije A5 novoj bezbjednosnoj realnosti, kao i mogućnostima za kreiranje novih mehanizama za unaprjeđenje regionalne saradnje

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Milisav Raspopović potvrdio je punu posvećenost Crne Gore ciljevima Američko-jadranske povelje (A5), koji se ogledaju u promovisanju evropske i evroatlanske integracije, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

On je predstavljao Crnu Goru na sastanku u Skoplju u okviru ovogodišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača. Republika Sjeverna Makedonija predsjedavala je Američko-jadranskom poveljom (A5).

- Tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, regionalnoj saradnji i predstojećim aktivnostima u okviru Američko-jadranske povelje (A5). U tom kontekstu, istakli su značaj dalje adaptacije A5 novoj bezbjednosnoj realnosti, kao i mogućnostima za kreiranje novih mehanizama za unaprjeđenje regionalne saradnje. Na sastanku je bilo riječi i o posljedicama rata u Ukrajini i mnogobrojnim efektima ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva.

Raspopović je ukazao na konkretne rezultate koje je Povelja ostvarila u posljednje dvije decenije i potvrdio punu posvećenost Crne Gore ciljevima te inicijative, koji se ogledaju u promovisanju evropske i evroatlanske integracije, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Ocijenio je da u aktuelnom, kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne bezbjednosne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i EU, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država.

Predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5) nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i država posmatrača –Kosova, Slovenije i Srbije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:56