/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
25/06/2022 u 14:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rast jediničnih vrijednosti izvoza robe

Jedinične vrijednosti uvoza robe u periodu od januara do decembra prošle godine bilježe rast od 7,3 odsto u odnosu na isti period 2020

Jedinične vrijednosti izvoza robe u periodu od januara do decembra prošle godine bilježe rast od 13,4 odsto u odnosu na 2020, pokazuju podaci Monstata.

- Jedinične vrijednosti uvoza robe u periodu od januara do decembra prošle godine bilježe rast od 7,3 odsto u odnosu na isti period 2020- navodi se u saopštenju.

U periodu od januara do decembra prošle godine, posmatrano prema poglavljima carinske tarife, najveći rast jediničnih vrijednosti izvoza robe od 80,6 odsto zabilježen je kod poglavlja predmeti umjetnosti, kolekcija i starina.

- Na strani uvoza robe najveći rast od 47 odsto zabilježen je kod poglavlja mineralna goriva, mineralna ulja i proizvodi njihove destilacije, bitumenozne materije i mineralni voskovi- dodaje se u saopštenju.

Statističari su objasnili da indeksi jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza robe imaju za primarni cilj analitičko sagledavanje dinamike kretanja jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza, a koriste se i kao deflator pri obračunu bruto domaćeg proizvoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:41