/ Жељко Стојковић и Владимир Чађеновић - фото: ЦЕДИС
31/05/2021 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реализована прва фаза пројекта имплементације СЦАДА система

Уговор за пружање консултантских услуга са „ИМП – Аутоматика“ потписан jе у октобру 2018. и до сада jе у потпуности реализована прва фаза уговора, односно анализа постоjећег стања и ресурса са израдом концепциjе система и инвестиционог улагања

Извршни директор ЦЕДИС-а Владимир Чађеновић и представници Института „Михаjло Пупин” - Аутоматика из Београда састали су се у петак како би дефинисали даље кораке у правцу реализациjе уговорених обавеза за консултантске услуге за имплементациjу проjекта СЦАДА, навели су из Пи-ар службе ЦЕДИС-а.

Уговор за пружање консултантских услуга са „ИМП – Аутоматика“ потписан jе у октобру 2018. и до сада jе у потпуности реализована прва фаза уговора, односно анализа постоjећег стања и ресурса са израдом концепциjе система и инвестиционог улагања. Конкретни кораци са „ИМП – Аутоматика“ договорени су у диjелу организациjе и вођења тендерског поступка за избор наjповољниjег понуђача за имплементациjу СЦАДА система, имаjући у виду да поступак обjављен краjем 2019. ниjе успjешно окончан.

Наиме, ЦЕДИС планира имплементациjу два значаjна проjекта, коjи подразумиjеваjу примjену наjсавремениjих рjешења из области даљинског управљања мрежом. Риjеч jе о имплементациjи СЦАДА система за даљинско управљање 35 kV и 10 kV мрежом и софтвера за анализу и праћење прекида у дистрибутивном систему (ИССЦЕДИС). СЦАДА систем подразумиjева даљински надзор и управљање елементима дистрибутивног система, што значи да ће се на jедном мjесту у реалном времену обjедињавати све информациjе из система, уз могућност даљинског укључивања/искључивања било коjег елемента система на подручjу Црне Горе. Примjена ове технологиjе ће у значаjноj мjери доприниjети смањењу безнапонских пауза у случаjу поремећаjа на мрежи, као и повећању квалитета напаjања електричном енергиjом и значаjно бољоj интеракциjи са корисницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:02