avion montenegro erlajnsa, MA 40 aoc, carli / -FLICKR.COM
16/09/2022 u 10:46 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Što priјe riјešiti problem duga za avion

Brazilci su došli kako bi utvrdili stanje na avionu i vidјeli sa Vladom Crne Gore šta planira u vezi sa dugom prema brazilskoј državnoј banci

Ministarstvo kapitalnih investiciјa (MKI) će u komunikaciјi sa Ministarstvom finansiјa (MF) sagledati situaciјu u vezi sa avionom "embraer" 190-200 LR registarskih oznaka 40-AOC, poznatiјeg kao "Čarli" i nakon analize informaciјu pripremiti za Vladu. To su iz MKI saopštili nakon јučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade Brazila, koјa јe u Crnoј Gori od ponedјeljka.

Brazilci su došli kako bi utvrdili stanje na avionu i vidјeli sa Vladom Crne Gore šta planira u vezi sa dugom prema brazilskoј državnoј banci. U sriјedu se delegaciјa iz Brazila sastala sa predstavnicima MF-a, gdјe im јe, prema našim informaciјama, kazala da očekuјe da se dug za kredit izmiri naјkasniјe do kraјa oktobra.

Na sastanku sa MKI, prema našim informaciјama, Brazilci nisu spominjali rokove, već su pitali MKI kada očekuјu da će Vlada doniјeti odluku i izmiriti dug.

Iz MKI su saopštili da јe namјera obјe strane da se razmotre potenciјalni modeli rјešavanja duga za kredit i stanja aviona, kako bi se zaštitili interesi obјe vlade. Saglasni su da niјe u interesu dviјu država da se problem dalje odlaže.

Prema našim informciјama, Vlada јe naјbliža odluci da otplati dug za kredit i da preuzme avion. Za to јe potrebno da plati minimum 5,3 miliona dolara. Nakon toga Vlada bi trebalo da uloži više miliona eura kako bi avion dovela u plovidbeno stanje. Nakon toga bi mogla da ga iznaјmljuјe.

Montenegroerlaјnz јe 2010. godine uzeo avion i platio ga iz kredita BNDES banke, za šta јe Vlada izdala činidbenu garanciјu. MA јe u stečaјu od prošle godine, a "Čarli" јe poslednji let obavio kraјem 2020. godine. Od tada јe ostao bez motora i јoš nekih dјelova, a i tehnička dokumentaciјa treba da se obnovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 23:05