UPC granica / - UPC
20/07/2023 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPC dostavila instrukcije carinarnicama: Dodatno smanjiti gužve na granicama, a pojačati kontrolu robe

UPC je, imajući u vidu kapacitete graničnih prelaza i pojačan promet robe i putnika u sezoni, u saradnji sa graničnom policijom, blagovremeno obavila pripreme da bi se smanjila zadržavanja na granici

Uprava prihoda i carina (UPC) je dostavila instrukcije svim carinarnicama u vezi sa jednoobraznim i efikasnim postupanjem službenika, u skladu sa carinskim propisima.

Ovo pojašnjenje je nedavno upućeno da bi se na graničnim prelazima obezbijedio brži promet roba i dodatno izbjeglo nepotrebno zadržavanje prevoznih sredstava i putnika, a posebno je to važno tokom pojačanog prometa u turističkoj sezoni.

- Ukazujemo da je UPC, imajući u vidu kapacitete graničnih prelaza i pojačan promet robe i putnika u sezoni, u saradnji sa graničnom policijom, blagovremeno obavila pripreme da bi se smanjila zadržavanja na granici. Prema Carinskom zakonu, sva roba koja se unosi u carinsko područje Crne Gore mora se prijaviti graničnoj carinarnici. Dodatno, osoba koja unosi robu u carinsko područje dužna je da robu preveze do mjesta koje odredi nadležni carinski organ, odnosno gdje se roba podnosi i nad njom sprovodi odgovarajući postupak. Suština je da se, poštujući carinske propise, roba pregleda tako da ne izaziva zastoj na graničnim prelazima, kao i da se pojača kontrola u cilju eliminisanja eventualnih koruptivnih elemenata. Terminali za postupak carinjenja Instrukcije UPC date carinarnicama predstavljaju i olakšice u smislu da se na graničnom prelazu na brži i efikasan način sprovede kontrola i roba uputi u unutrašnju carinsku ispostavu, odnosno na terminal kod kojeg se sprovodi postupak stavljanja robe u slobodan promet (carinjenje), saopšteno je iz UPC.

Kako dodaju, terminali su i obrazovani radi sprovođenja ovakvih carinskih procedura.

- Carinjenje robe je složen postupak koji od carinskih službenika zahtijeva specijalističke vještine, koje se odnose na tarifiranje robe korišćenjem carinske tarife, pravila o porijeklu, carinsku vrijednost, procijenu da li je potrebna laboratorijska analiza, mjerenje i primjena propisanih standarda, uzorkovanje robe i slično. Upravo su carinski službenici, raspoređeni na radnim mjestima na terminalima, specijalizovani za te poslove. Dakle, pravilnim sprovođenjem propisa obezbjeđuje se pregled na graničnim prelazima, kao i dodatne provjere robe i dokumentacije na terminalima, pojasnili su u saopštenju.

 Afirmacija partnerstva

Cilj je, takođe, da se privrednici afirmišu da koriste i savremene institute koje obezbjeđuje UPC.

- To podrazumijeva da mogu dobiti status Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koji se zasniva na partnerstvu između carine i privrednih subjekata, tj. najvećem stepenu povjerenja koje stiče domaći subjekt uključen u međunarodnu trgovinu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije. Ovaj status nudi brojne prednosti privrednim subjektima, uključujući i upotrebu pojednostavljenih carinskih postupaka koji dozvoljavaju da se roba sa graničnih prelaza upućuje direktno u prostorije uvoznika. Privrednici koji nemaju ovaj status mogu, ukoliko posluju u skladu sa propisima, dobiti odobrenje za korišćenje pojednostavljenog carinjenja na graničnom prelazu na osnovu fakture, kada se radi o jednostavnoj robi koja se može lako i brzo pregledati kod granične carinske ispostave, navode iz UPC.

Ukoliko se, u posebnim slučajevima, radi o jednostavnoj robi za koju postoje uslovi kod granične carinske ispostave da se sprovede carinjenje, uvoznici koji nemaju odobrenje za korišćenje pojednostavljenog carinjenja na osnovu fakture, mogu se obratiti Upravi prihoda i carina preko područne jedinice - carinarnice.

- Potrebni su podaci o planiranom prometu na graničnim prelazima i vrsti robe, a UPC će u najkraćem roku odgovoriti na zahtjev, na osnovu dostavljenih podataka, tehničkih mogućnosti za pregled robe kod tih graničnih carinskih ispostava i kadrovskih mogućnosti za sprovođenje ovog postupka. Podsjećamo i da koordinacija aktivnosti službenika granične policije i carine dovodi do ubrzanja i pojednostavljenja procedura da bi se svim putnicima obezbijedilo brže prelaženje državne granice, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:58