/ - FOTO: UNSPLASH ILUSTRACIJA
20/10/2023 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

USSCG: Bezumna odluka da samo oni koji imaju 40 godina staža mogu u penziju

Iz te radničke asocijacije su naveli da je bezumna odluka Ustavnog suda kojom se ukida odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je omogućeno ženama da sa 64 godine života ostvare pravo na penziju

Zaposleni u Crnoj Gori će od danas moći da ostvare pravo na penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža osiguranja i najmanje 61 godinu starosti, zahvaljujući, kako su rekli iz Unije slobodnih sindikata (USSCG), bezumnoj odluci Ustavnog suda.

- Ukoliko ste imali sreće da se zasnujete radni odnos između 18-te i 20-te godine života i da u kontinuitetu radite (da nijeste žena kojoj je onemogućeno da u punom kapacitetu učestvuje na tržištu rada zbog materinstva; ukoliko nijeste „žrtva tranzicije“; ukoliko nijeste jedan/a od onih, u prosjeku 11 hiljada osoba, koje duže od tri godine čekaju na zaposlenje), možda vas ovako postavljeni uslov za ostvarivanje prava na penziju neće zabrinuti- naveli su iz USSCG.

Iz te radničke asocijacije su naveli da je bezumna odluka Ustavnog suda kojom se ukida odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je omogućeno ženama da sa 64 godine života ostvare pravo na penziju.

- Tako se ukida jedna od dvije solucije za odlazak u penziju, koje su u našem penzionom sistemu oduvijek postojale. Sada će muškarci i žene imati samo jednu soluciju za odlazak u starosnu penziju, a to je 40 godina staža osiguranja i 61 godina života- rekli su iz Unije.

Imajući u vidu da su dva elementa (godine staža i godine starosti) kumulativan uslov za sticanje prava na starosnu penziju, lako se da zaključiti da će mnogobrojni muškarci, a pogotovo žene, morati da rade preko 70 i daleko više godina života da bi stekli pravo na penziju.

- Takođe, ukidanjem člana 17 stav 1 Zakona o PIO, nemoguća je primjena odredbe 197đ Zakona PIO, po kojoj su u ovoj godini žene mogle da idu u starosnu penziju kada napune 62 godine i šest mjeseci života i 15 godina penzijskog staža, dok su naredne godine to pravo mogle da ostvare sa 62 godine i devet mjeseci života i tako svake naredne godine uz povećanje starosne granice za po tri mjeseca, do 2028. godine- objasnili su iz USSCG.

Iz USSCG su objasnili da je ukinuta odredba pomenutog zakona davala, isključivo, mogućnost ženama u Crnoj Gori da ostvare pravo na penziju sa navršene 64 godine života (a ove godine i sa 62 godine i devet mjeseci života).

- Dakle, sa navršene 64 godine života, žene u Crnoj Gori su mogle da biraju da li će ostati na tržištu rada do navršene 66 godine života (kao i muškarci), ili će iskoristiti priliku da se penzionišu. Upravo činjenica da se radilo o izboru same žene između ponuđenih opcija, predstavljala je nespornu pozitivnu diskriminaciju, a ne diskriminaciju po osnovu pola, kako je to navedeno u odluci Ustavnog suda- rekli su iz USSCG.

Ulogu i poziciju žene na tržištu rada u Crnoj Gori, Ustavni sud, kako tvrde u Uniji, nažalost nije cijenio, te je u potpunosti zanemario činjenice poput onih da su žene ranjiva kategorija na tržištu rada, te da su zbog svoje prirodne potrebe da ostvare materinstvo izložene težoj zaposlenosti, odnosno čestim otkazima ugovora o radu zbog trudnoće i porodiljskog odsustva.

- Upravo to su razlozi zbog kojih žena, za razliku od muškarca, teško da može da ostvari puni radni staž (40 godina), što su sudije Ustavnog suda olako zanemarile. Ovakva odluka u korist je štete isključivo zaposlenih žena, posebno onih koje rade u privrednom sektoru i doprinosi njihovoj dodatnoj ranjivosti, uskraćujući im mogućnost izbora koja im je bila data- upozorili su iz Unije.

Takođe, kako tvrde iz te radničke asocijacije, Ustavni sud zanemaruje i obrazloženje presuda Evropskog suda za ljudska prava u sličnim predmetima, u kojima je ovaj sud cijenio diskriminacijom različitu starosnu dob za sticanje prava na penziju između muškaraca i žena isključivo u situaciji kada je ženama onemogućeno da nastave da rade nakon sticanja propisane starosne granice za odlazak u penziju, koja odgovara starosnoj granici penzionisanja za muškarce.

- Ponavljamo, u Crnoj Gori je, upravo ženama data mogućnost izbora, odnosno mogućnost da i nakon sticanja uslova za penzionisanje nastave da rade do 66 godine života, što predstavlja gornju starosnu granicu za penzionisanje muškaraca- naveli su iz Unije.

USSCG, prema riječima njenih predstavnika, pozdravlja iznešene stavove sutkinja Snežane Armenko i Momirke Tešić, koji su u potpunosti u saglasju sa onim činjenicama i navodima koje je Unija uputila Ustavnom sudu u svom dopisu iz oktobra 2020. godine.

- S obzirom na ti da smo zatečeni ovakvom odlukom Ustavnog suda i da imamo brojne pozive i pitanja našeg članstva koje korake će USSCG preduzeti da zaštiti zaposlene od štetnih posljedica koje ta nakaradna odluka sa sobom donosi, USSCG će u ponedjeljak organizovati pres konferenciju na kojoj će iznijeti više detalja na ovu temu- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:19