Cigarete, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/06/2023 u 13:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena Uredba o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama

Ministarstvo je u petak institucionalno odgovorno reagovalo sa aspekta svojih nadležnosti i, u cilju promptnog rješavanja novonastalog problema sa obilježavanjem dijela akciznih proizvoda, predložilo Vladi usvajanje dopuna Uredbe po hitnom postupku

Vlada je danas, na predlog Ministarstva finansija, usvojila Uredbu o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama, saopšteno je iz ovog resora.

Uredbom se, kako se dodaje, između ostalog, propisuje da se u slučaju nemogućnosti obilježavanja alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama odgovarajuće veličine, u zavisnosti od zapremine ambalaže, alkoholna pića mogu obilježavati kontrolnim akciznim markicama iste veličine, bez obzira na zapreminu ambalaže. Navedeno rješenje ima privremeni karakter i ograničeno je  do 1. oktobra 2023. godine.

- Obilježavanje alkoholnih pića akciznim markicama, neophodno je radi obezbjeđivanja  sigurnosti kontrole prometa akciznim proizvodima od strane nadležnog carinskog organa,  u čijoj nadležnosti je i kontrola akcizne dažbine - kaže se u saopštenju.

Kako navode iz Ministarstva, današnjim usvajanjem dopuna Uredbe, u najkraćem roku i na najefikasniji način, otkloniće se  tehničke prepreke za dalje nesmatano carinjene određenih alkoholnih pića i već od sjutra, taj proces odvijaće se nesmetano, prema definisanim procedurama i uz puno uvažavanje svih privrednih subjekata na čije je poslovanje i uvoz proizvoda, aktuelna trenutna nestašica eventualno uticala.

Podsjetimo, MF je u petak institucionalno odgovorno reagovalo sa aspekta svojih nadležnosti i, u cilju promptnog rješavanja novonastalog problema sa obilježavanjem dijela akciznih proizvoda, predložilo Vladi usvajanje dopuna Uredbe po hitnom postupku

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:40