GP URA / - GP URA
15/12/2023 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) URA predala amandman na budžet za povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto

Dakle mi nismo u situaciji da u budžetu nema sredstava, nego je ovdje pitanje da li je prosvjeta, da li su prosvjetni radnici za vladu premijera Spajića prioritet, kazala je Novaković Đurović

URA je predala amandman na Budžet za povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto, kazali su iz Pokreta na pres konferenciji. 

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović je kazala i da je dodatno problematično što ova sredstva postoje.

- Dakle mi nismo u situaciji da u budžetu nema sredstava, nego je ovdje pitanje da li je prosvjeta, da li su prosvjetni radnici za vladu premijera Spajića prioritet - kazala je ona.

Istakla je da moramo biti svjesni da njegove najavljene reforme u obrazovanju i podrška prosvjetnim radnicima prosto mogu biti samo puka obmana, "ukoliko već na prvom koraku pokazuje da neće da realizuje ono što je zvanično u ugovoru sa prosvjetnim radnicima potpisano."

Novaković Đurović navodi da sredstava ima upravo zato što je 43. vlada vodila uspješnu politiku, i da su makroekonomski pokazatelji bolji nego ikad.

-  Kao što ste vidjeli i po posljednjim informacijama i podacima MONSTAT da je rast ekonomije u trećem kvartalu od 6,6% svrstao Crnu Goru na drugo mjesto u Evropi. Ispred nas je samo Malta. Dakle, 43. vlada je - istakla je Novaković Đurović.

Novaković Đurović je kazala da su predlogom amandmana u odnosu na predloženi budžet dali sljedeće predloge:

- Povećanje se odnosi kada je u pitanju osnovno i predškolsko obrazovanje, neosnovno obrazovanje, kao i osnovno obrazovanje u muzičkim školama. Srednje obrazovanje, povećanje se odnose na srednje opšte obrazovanje, odnosno gimnazije, kao i stručne i njihovite škole. Takođe, povećanje se odnosi i na inkluzivne programe, odnosno resursne centre. Kada su u pitanju sredstva koja postoje, mi smo ovim predlogom amandmana dali predlog da se sredstva kabineta predsjednika umanje za određeni iznos predsjednika vlade, kao i sredstva generalnog sekretarijata, odnosno konsultantskih poslova vlade. Dodatni dio sredstava će se obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve - kazala je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:11