Ilustracija   / - FOTO: MONTENEGROBERZA
07/07/2023 u 13:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada otkupljuje akcije "Montenegroberze"

Akcije su u vlasništvu "Atlas banke u stečaju" AD Podgorica

Nakon lnformacije o namjeri Vlade Crne Gore za otkup akcija "Montenegroberze" AD Podgorica u vlasništvu "Atlas banke u stečaju" AD Podgorica, data je saglasnost da se kupe akcije pomenutog akcionara, kao dio vlasničke strukture u Berzi.

Na ovaj način država je stekla 5.79 odsto vlasništva i dobila mogućnost da preko svog predstavnika aktivno participira na Skupštinama akcionara,,Montenegroberze". Procedura izbora članova odbora direktora je u toku, pa se tokom jula očekuje skupština akcionara ovog akcionarskog drustva, kao i formalizacija prisustva države u vlasničkoj strukturi, navodi se u saopštenju Vlade.

– Kroz navedene aktivnosti došlo je do institucionalnog prisustva države na ovom tržistu. Pored praćenja opštih uslova za razvoj trzišta kapitala (makroekonomska i politička stabilnost, trend rasta GDP-a) neophodno je fokusirati se na oblasti koje predstavljaju slabosti pozicije tržista kapitala. To se prije svega odnosi na nepostojanje adekvatnog finansijskog znanja u široj populaciji, kao i na činjenicu da se velika imovina potencijalnih investitora nalazi u formi bankarskih depozita. Saradnja nadležnih institucija, koja podrazumijeva aktivnosti menadžmenta Berze, mora doprinijeti promjeni pomenutih trendova. Prisustvo predstavnika države u menadžmentu ovog akcionarskog drustva, maže doprinijeti ubrzanju ovog procesa – ističe se u saopštenju.

Prilikom osnivanja Berze, država je bila među prvim akcionarima. Vlasnička struktura,,Montenegroberze" AD je takva da udio od preko 50 odsto imaju investiciona društva ciji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad tim akcijama u,,Montenegroberzi\‘; a po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine.

Akcionari ID-OIF,,Atlas Mont" sa 33,55 odsto, ID.,CG Broker-diler" AD sa 17,26 odsto i DOO,,Atlas Grupa" sa 6,17 odsto učestvuju u vlasničkoj strukturi Berze, što u sumi čini ukupan vlasnicki udio od 57,55 procenata onih lica koja trenutno ne mogu ostvarivati prava koja im pripadaju po osnovu vlasnilitva nad akcijama u,,Montenegroberzi" (npr. onemogućeno je raspolaganje akcijama i glasanje na Skupštini akcionara), po osnovu odluke Suda o blokadi imovine, a do okončanja sudskih postupaka koji se odnose na Atlas grupu i lica povezana sa istom, navodi se u saopštenju.

– Na osnovu gore navedenog, potpunu kontrolu natl,,Montenegroberzom" AD Podgorica trenutno ostvaruju manjinski akcionari.

Opravdanost kupovine akcija lnvesticioni fondovi se u budućnosti mogu posmatrati kao jedan od najznačajnijih faktora u stimulisanju trgovine na Berzi. Saradnja Berze sa Komisljom za trziste kapitala i Ministarstvom finansija je od ključnog značaja za kreiranje optimalnog pravnog okvira, na ćemu se kroz pripremu seta zakonskih rješenja aktivno radi. Kroz stimulisanje rada investicionih fondova, neophodno je kreirati ambijent za njihovo ulaganje u dugoročne hartije od vrijednosti. Takode, Crnu Goru očekuje reforma penzionog sistema, te kreiranje privatnih penzionih fondova, koji mogu imati aktivnu ulogu na Berzi. Penzioni fondovi su pored investicionih fondova glavni generetari berzanskog prometa u svijetu – navodi se u saopštenju Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:27