/ VLADA CG
02/02/2023 u 10:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada sprema predlog Briselu: Novac od ekonomskog državljanstva za plaćanje kineskog kredita

Prema novom modelu, koji trenutno razrađuje Vlada, prodaja pasoša bi doživjela reformu u smislu slivanja novca na jedan žiro-račun, a prikupljena sredstva bi bila usmjerena kineskoj Exim banci

Aktuelna Vlada premijera Dritana Abazovića predložiće Briselu novi model produženja Programa ekonomskog državljanstva, prema kome bi novac od projekta bio usmjeren isključivo za vraćanje kineskog kredita, potvrdilo je portalu BiznisCG više izvora iz Vlade.

Prema novom modelu, koji trenutno razrađuje Vlada, prodaja pasoša bi doživjela reformu u smislu slivanja novca na jedan žiro-račun, a prikupljena sredstva bi bila usmjerena kineskoj Exim banci.

Sagovornik našeg portala kategorički tvrdi “da nije tačan utisak dijela evropskih krugova i dijela javnosti da ovim programom u Crnu Goru stižu milioni sumnjivog novca”.

“Ovo je jedini program gdje se striktno provjerava porijeklo novca koji pristiže. Ko provjerava novac kojim se kupuju ostale nekretine u Crnoj Gori-niko”, kaže visokopozicionirani izvor iz crnogorske Vlade.

REALAN STRAH INVESTITORA I ZBOG ZAMRZAVANJA IMOVINE

Prve procjene govore da će Brisel, najvjerovatnije, odbiti ovaj predlog Vlade što bi, uz ljetošnje zamrzavanje imovine ruskim državljanima, utjerao strah investitorima koji žele da ulažu u Crnu Goru.

Vrijednost stranih direktnih investicija je lani dostigla milijardu eura iako bijesni rat u Ukrajini, a Evropa se suočava sa velikom inflacijom. No, zbog realnog straha investitora, od kojih zavisi crnogorska ekonomija i budžet, tokom ove godine, sve može promijeniti na gore u smislu značajnog smanjenja investicija. A Crna Gora mora redovno servisirati dugove i isplaćivati ogromna socijalna davanja.

Podsjetimo, dug za kredit kineskoj Eksim banci za izgradnju prve dionice autoputa godine iznosi 842,73 miliona dolara, odnosno 725,09 miliona eura, a isplata nove rate oko 40 miliona dolara se očekuje ovih dana.

VLADA OBUSTAVILA PRODAJU PASOŠA

Ranije, premijer Abazović je saopštio da je Vlada obustavila od Nove godine dosadašnji program ekonomskog državljanstva zbog izričitog zahtjeva Evropske unije, iako bi od njega mogla da izgradi cijeli auto-put.

“Tražimo alternativu kako bismo sličan program nastavili na način da bude prihvatljiv EU, a koji bi zadovoljio interese Crne Gore u ekonomskom razvoju”, kazao je nedavno Abazović.

Upravo ponuđeni model po kome bi se novac usmjerio na vraćanje kineskog kredita je kompromisna ponuda Vlade.

“Naročito zbog činjenice da smo mi tražili a EU na neki način ponudila podršku za vraćanje kineskog kredita”, zaključio je naš izvor.

Dosadašnji model ekonomskog državljanstva je donio državi investicije  preko 310 miliona eura, a 70 miliona eura je korist budžeta od plaćenih naknada. Zbog ovog modela, Crna Gora dobiće desetak ovih hotela. Do sada je u Crnoj Gori zatraženo nešto više od 750 ekonomskih državljanstava, a odobreno je gotovo 450.

UPOZORENJA IZ EU

No, iz Evropske komisije su mjesecima nazad upozorovali vlast u Crnoj Gori da prekine praksu prodaje pasoša.

Tako je komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj 14. jula u Podgorici direktno kazao da ,,EU od Crne Gore očekuje da ukine program ekonomskog državljanstva i uskladi viznu politiku sa politikom EU“. – EU i Crnoj Gori je potrebna snažna politička posvećenost, iskreno angažovanje i uključivanje u izgradnju konsenzusa od strane svih relevantnih institucija i političkih aktera – naveo je Borelj na zajedničkoj pres konferenciji sa Abazovićem. Iako je bilo najava da se taj projekat ukida krajem 2022. godine i dalje ne postoji konkretna odluka Vlade o obustavi tog programa.

Program ekonomskom državljanstva (uz rusko-ukrajinska ulaganja su oživjele posrnule investicije), predviđa investiciju od minimum 250.000 eura na sjeveru Crne Gore…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:02