Cigarete / - SHUTTERSTOCK
28/03/2024 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu

Vlada je, na danas održanoj 23. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu.

Kako navode iz Vlade, izmjene i dopune su predložene u cilju daljeg pojednostavljenja procedure u pogledu skraćenja vremena i uštede troškova za privredne subjekte, odnosno preduzetnike, toko što je predviđeno da akt o registraciji privrednih subjekata, kao i izvod iz evidencije o neosuđivanosti pribavlja nadležni organ po službenoj dužnosti.

- Takođe, predloženo je brisanje člana kojim je bilo propisano da se promet duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonam i slobodnim skladištima vrši u skladu sa zakonom kojim su uređene slobodne zone i zakonom kojim je uređena spoljna trgovina. Prema predloženom zakonu tretman slobodnih zona i slobodnih skladišta uređivao bi se ovim zakonom. U cilju unapređenja postojećih rješenja propisuju se mjere zabrane, i to za: stavljanje u promet rezanog ili neobrađenog duvana, proizvodnja, obrada i promet duvana, duvanskih proizvoda i proizvoda koji sadrže nikotin za oralnu upotrebu, žvakanje i šmrkanje, reklamiranje duvanskih proizvoda putem internet, kupovina duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van Crne Gore, zatim kupovine i prodaje duvanskih proizvoda putem interneta-distanciona prodaja, prodaja van poslovnih prostorija - preciziraju iz Vlade.

Zakonom je izmijenjen i period trajanja odobrenja za obavljanje djelatnosti obrade duvana i izvoza duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda, pa licu koje je ispunilo zakonom propisane uslove Ministarstvo može izdati odobrenje na period od pet godina, umjesto neograničenog roka kako je to propisano važećim zakonom.

- Predlažu se obaveze obrađivača duvana da obrađeni duvan prodaje proizvođaču duvanskih proizvoda, odnosno izvozniku duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda koji su upisani u odgovarajuće registre. Takođe su izvršena usaglašavanja sa zakonom kojim su propisane novčane kazne za prekršaje - zaključuju u saopštenju Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:22