/ foto: lazar ružić
28/07/2022 u 18:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima pitanje nacionalne sigurnosti

Kako su kazali iz tog Vladinog resora, u MKI su se danas sastali državni sekretar Admir Šahmanović i predstavnici naftnih kompanija u Crnoj Gori

Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju prvenstveno je pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u trenutku kada prijeti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Kako su kazali iz tog Vladinog resora, u MKI su se danas sastali državni sekretar Admir Šahmanović i predstavnici naftnih kompanija u Crnoj Gori.

Navodi se da su, s obzirom na značaj stabilnosti ekonomske situacije u Crnoj Gori, i ulogu naftnih kompanija u ukupnom ekonomskom i energetskom bilansu, a u cilju sagledavanja trenutnih i budućih potencijalnih rizika u poslovanju, kao i brojnih drugih tema od značaja za poslovanje naftnih kompanija, razmijenjeni stavovi o izazovima sa kojma se kompanije suočavaju.

Iz MKI su kazali da je na sastanku razgovarano i o modalitetima za prevazilaženje tih izazova.

“Cilj današnjeg sastanka je bio prvenstveno sagledati potencijalne rizike u snabdijevanju nafton i naftm derivatima, koji predstavljaju jedan od ključnih energenata kako za individualne potrebe stanovništva tako i za potrebe cjelokupne privrede, obzirom na svjetsku energetsku krizu, uzokovanu ratom u Ukrajini, i posljedično, sankcijama Rusiji”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, poseban fokus bio je pitanje komercijalnih rezervi naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rješavanje eventualnih poremećaja snabdijevanja naftnim derivatima.

Iz MKI su naveli da je na sastanku, osim trenutnih izazova u sigurnosti snabdijevanja nafte i naftnih derivata, diskutovano o problematici trenutnog postupka carinskog uvoza i mogućnostima pojednostavljenja postupka.

Učesnici sastanka razgovarali su i, kako se navodi, o kontroli kvaliteta motornih goriva koja se trenutno rade u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla i aspektima za unapređenje u toj oblasti.

“Mogućnosti implementacije sistema samouslužnog punjenja motornih goriva na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, ali i o drugim važnim temama iz sektora energetike, a sve sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta u kojem naftne kompanije u Crnoj Gori igraju značajnu ulogu”, dodaje se u saopštenju.

Iz MKI su naveli da je radni sastanak bio prilika i da Šahmanović upozna predstavnike naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama.

U saopštenju se navodi da je Zakon u pripremi, da je trenutno u toku javna rasprava, a da je okrugli sto zakazan za sjutra, od devet sati i 30 minuta do 12 sati i 30 minuta, u prostorijma Privredne komore Crne Gore.

“Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju, je prvenstveno pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u ovom trenutnu kada nam prijeti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tek onda je pitanje obaveza ispunjenja međunarodno preuzetih obaveza o transponovanju propisa Evropske unije iz oblasti energetike, propisanih statusom kandidata i članstvom u Energetskoj zajednici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:52