Sastank menadžmenta CBCG i banaka / - IGOR SLJIVANCANIN
13/12/2023 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žugić: Stabilan i uspješan bankarski sektor rezultat odlične saradnje CBCG i banaka

Rast kredita od 12 odsto (u istom periodu) otvara prostor za dinamiziranje ekonomskog rasta, uz istovremeni rast kapitala od 27,3 odsto koji dodatno jača dostignutu stabilnost sistema, istakao je guverner Žugić

Stabilan bankarski sistem sa odličnim pokazateljima poslovanja rezultat je kontinuirane i kvalitetne saradnje regulatora i poslovnih banaka, poručeno je sa sastanka menadžmenta CBCG i banaka, upriličenog povodom predstojećih praznika.

Sumirajući rezultate rada u proteklih sedam godina, guverner CBCG Radoje Žugić izrazio je zadovoljstvo stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore koga karakterišu istorijski najpovoljnije vrijednosti svih ključnih bilansnih pozicija. Prema podacima za deset mjeseci tekuće godine, aktiva banaka iznosi 6,8 milijardi eura, što je 10,4 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine.

image

Sastank menadžmenta CBCG i banaka

- IGOR SLJIVANCANIN

„Rast kredita od 12 odsto (u istom periodu) otvara prostor za dinamiziranje ekonomskog rasta, uz istovremeni rast kapitala od 27,3 odsto koji dodatno jača dostignutu stabilnost sistema“, istakao je guverner Žugić i naglasio da kontinuirani pad nekvalitetnih kredita, koji trenutno čine 4,8 odsto ukupnih kredita, dodatno unapređuje kvalitet aktive banaka.

„Transparentno, neselektivno i apsolutno depolitizovano postupanje CBCG dokazano je, između ostalog, i kroz AQR procjenu, odnosno procjenu kvaliteta aktive, sprovedenu po metodologiji Evropske centralne banke i od strane nezavisnih spoljnih revizora sa sjedištem van Crne Gore, a čiji su rezultati potvrdili stabilnost bankarskog sektora, izraženu kroz adekvatnu kapitalnu poziciju i zadovoljavajući kvalitet aktive banaka“, istakao je Žugić.

image

Sastank menadžmenta CBCG i banaka

- IGOR SLJIVANCANIN

Guverner se posebno zahvalio predstavnicima banaka na razumijevanju i podršci za ukupno 14 paketa mjera koje su bile implementirane tokom COVID-19 krize, a čiji su teret podnijele banke, prvenstveno kroz ostvareno umanjenje prihoda.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik Upravnog odbora Erste banke Aleksa Lukić zahvalio se na izuzetnoj saradnji sa CBCG, „bez koje ovakvi rezultati ne bi bili mogući“.  Zahvalnost guverneru i kompletnom timu CBCG na profesionalnoj i kvalitetnoj saradnji uputio je i Esad Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Hipotekarne banke i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore u ranijem mandatu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:22