Авион Монтенегроерлајнза / -MONTENEGROAIRLINES.COM
28/04/2021 u 23:49 h
Вл.О.Вл.О.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтенегроерлајнз одлетио у стечај

Привредни суд ставио је тачку на 27 година пословања Монтенегроерлајнза (МА). Влада је то предузеће у последњих десет година помогла са више десетина милиона еура, али је минус МА из године у годину растао и крајем прошле године достигао 110 милиона еура
Привредни суд Црне Горе 28, маја је донио одлуку о отварању стечајног поступка у националној авио-компанији Монтенегроерлајз (МА). Одлуку о отварању стечаја донио је предсједник тог суда Блажо Јованић. ​
– Први састанак повjерилаца одржаће се 4. јуна 2021. године са почетком у 10 часова, а рочиште за испитивање потраживања 8. јуна 2021. године у 12 часова, у Привредном суду Црне Горе. Суд jе приликом одлучивања циjенио подниjети предлог, као и доказе коjи су изведени у претходном поступку, па jе утврдио да jе предлог основан и да су испуњени законски услови за отварање стечаjног поступка – пише у јучерашњем саопштењу суда.
Tиме је стављена тачка на 27 година пословања овог предузећа. Суд је одредио привременог стечаjног управника Сашу Зеjака. Према подацима који су доступни јавности, радницима та авио-компанија у стечају дугуjе седам зарада, као и стаж за око три године. Укупни дугови процијењени су на 110 милиона еура, а рачун те фирме сада у стечају у блокади је од краjа децембра на износ преко 20 милиона еура. Већина имовине Монтенегроерлајнза налази се под хипотекама, забиљежбама и другим теретима повjерилаца. Премијер Здравко Кривокапић казао је јуче да jе отварање стечаја у МА проблем коjи тангира све.
– Мислим да су таj Закон о стечаjу и рад Привредног суда такви да до сада не уливаjу повjерење да jе то наjбољи пут за рjешавање тих ситуациjа – рекао jе Кривокапић. Навео је да jе jедан дио радника сигурно већ збринут у новој авио-компанији Ту Монтенегро, док jе остало око 300 оних коjи чекаjу своjу судбину коjа ће бити рjешавана кроз стечаjни поступак.
Од 2012. до 2015. године МА помогли са 35,6 милиона еура
Прије скоро 10 година усвојен је план реструктурирања МА. Рjешењем Комисиjе за контролу државне помоћи из 2012. године тај план реструктурирања оциjењен jе као усклађен са Законом о контроли државне помоћи. Укупан износ помоћи коjу jе компаниjа МА добила износио jе 35.654.622 еура. И он је био одобрен на период од 2012. године до краjа 2015. године. С обзиром на то да jе план реструктурирања компаниjе МА оциjењен као усклађен са законом у jуну 2012. године, у складу са принципом „први пут – последњи пут“, ова компаниjа није смjела да добиjа додатну помоћ за реструктурирање у року од 10 година од дана усваjања плана реструктурирања. Све што је држава дала новца након 2015. године до данас сматра се због тога незаконитим. Од 2015. године Влада је МА помагала са вишемилионским износима незаконито, а МА је низао све веће губитке у пословању.

Компанија Монтенегроерлајнз не лети од 26. децембра прошле године. Због лошег пословања, неколико пута је незаконито помагана из државног буџета, што је проблематизовано и у Скупштини Црне Горе. И Европска комисиjа (ЕК) била је раније забринута због тога што jе Закон о консолидациjи МА усвоjен иако надлежна Агенциjа за заштиту конкуренциjе (АЗК) ниjе проциjенила усклађеност закона са правилима о државноj помоћи због непотпуних достављених материjала и временских ограничења. Влада jе Закон о МА усвоjила 9. децембра 2019. године и истог дана га послала Скупштини. Парламент jе закон усвоjио 27. децембра исте године гласовима посланика тадашње владаjуће коалициjе, предвођене Демократском партијом социјалиста (ДПС).
Законом о консолидациjи и развоjу Монтенегроерлајнза Влада је тада планирала 155 милиона еура помоћи. Ипак, након појаве пандемије новог вируса корона проблеми у МА полако су испливавали на површину, један по један. МА jе приземљио авионе након што jе нова Влада казала да нема законску могућност да помогне то предузеће. Претходно jе АЗК стопирала примjену Закона о консолидациjи и развоју МА коjим jе то предузеће требало да добиjе новчану помоћ.
„Дан” је јуче објавио и да је Агенциjа за заштиту конкуренциjе (АЗК) покренула испитни поступак утврђивања усклађености државне помоћи додиjељене МА у 2019. и 2020. години у износу од 7,2 милиона еура.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:23