илустрација
05/05/2021 u 17:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од Европе до Колумбије: Растурање кокаина водећа активност балканске мафије

Једна од важних карика за “успјешан” нарко бизнис су, према стручним наводима из ранијих извјештаја, контакти с локалним криминалним групама

Кокаин је једно од најпожељнијих добара за криминалце са Западног Балкана. Међу водећима у овом “послу”, у последњих неколико година су кавачки и шкаљарски клан из Котора. Од укупне количине кокаина који уђе у Европу, скоро 70 процената растурају групе повезаним са криминалним групама са Западног Балкана.

На основу дешавања у “подземљу”, истражитељи су дошли до везе которских група са мафијама из региона. Према бројним извјештајима страних истраживача који се стручно баве овом темом, ови кланови се баве финансирањем, транспортом и дистрибуцијом великих количина кокаина који се из Јужне Америке доставља у Европу.

Једна од важних карика за “успјешан” нарко бизнис су, према стручним наводима из ранијих извјештаја,  контакти с локалним криминалним групама. Такође, врло је важан и “извор” (добављач) кокаина. А утицај или везу у лукама већих европских градова, балканску мафију доводи у позицију да контролише снадбјевање кокаином. То им омогућава да снизе цијене, преносе уштеђевину потрошачима, пруже добар квалитет по  “фер” цијени и на тај начин нокаутирају конкуренцију.

О томе је било ријечи и у  извјештају  Валтера Кемпа ,“Транснационална хоботница”, који открива глобалне жаришне тачке организираног криминала у које су укључене групе са Западног Балкана.

Како се наводи у поменутом извјештају, групе из региона су модерне, динамичне и предузетнички настројене. Већина криминалних група са Западног Балкана обавља своје послове у жариштима ван региона, на примјер, кориштењем енкриптованих форми комуникације; истраживањем нових рута и начина кријумчарења, попут ’нарко-авиона’ којима се преноси дрога; прањем новца путем криптовалута, кроз офшор зоне назад у њихове земље поријекла.

Њихова сарадња са локалним криминалним групама, приступ кокаину на извору, и присуством у великим европским лучким градовима, значи да ће бити у стању да контролишу набавку кокаина од извора до крајњег циља.

Прве индикације, према отвореним изворима информација, постојања веза између мафија у источној Европи и колумбијских картела појавиле су се 2001. године.

”Пошиљке кокаина обично се стављају у контејнере са свјежим воћем (посебно бананама) и смрзнутом воћном пулпом из Колумбије и Еквадора

Већина кокаина који се из Латинске Америке допрема у Европу складишти се у контејнерима на великим бродовима. Тако,  90 одсто кокаина који улази у Европу долази у контејнерима, који се налазе на великим трговачким бродовима. Пошиљке кокаина обично се стављају у контејнере са свјежим воћем (посебно бананама) и смрзнутом воћном пулпом из Колумбије и Еквадора. Како такви контејнери садрже лако кварљиву робу због чега је брзина од велике важности, на улазним лукама има мање контроле.

Чистоћа кокаина достигла највиши ниво

Чистоћа кокаина на тржишту ЕУ  достигла је свој највиши ниво у последњих десет година. То отвара могућност увећавања смјеше и до три пута, мјешањем са одређеним супстанцама. Резултат тога је огромна илегална зарада до које је дошло нако што се количина набављене “робе”  удвостручила или повећала за чак три пута.

-На одредишту се саучесницима саопштава серијски број контејнера у коме се налази кокаин, дрога се узима и постављају се лажне пломбе на врата контејнера како би прикрили провалу. Чињеница да је то могуће указује на висок степен корупције међу припадницима обезбјеђења у лукама, како улазних тако и излазних. Тужиоци спомињу да картели могу да понуде царинским службеницима између 500.000 и миллион америчких долара како пошиљка не би морала да прође контролу - детаљ је из извјештаја.

Жељка Бојанић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:57