Duško Knežević privođenje / - SRDJAN BOLJEVIC
06/05/2024 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokat Kneževića: Nije ga trebalo izručiti ako mu nisu mogli garantovati bezbjednost

Advokat predsjednika Atlas grupe Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald) kazao je da je advokatski tim Kneževića jako zabrinut za njegovu sigurnost.

Nakon što je ministar pravde Andrej Milović 11.februara izjavio da ne može garantovati njegovu sigurnost i da postoji stvarna opasnost od odmazde od ljudi koji su nezadovoljni zbog otkrića koja je on objavio o korupciji, Ficdžerald je u izjavi za A plus televiziju kazao da je ta izjava jako uznemirujuća.

- Veoma smo zabrinuti za Kneževićevu sigurnost. Brine nas, kao što je i sam ministar pravde bio zabrinut, i nadamo se da ćemo osigurati, izlaganjem predmeta Evropskom sudu i vjerovatno UN panelu o arbitrarnom pritvaranju, međunarodni nadzor nad predmetom - kazao je on.

Ficdžerald je najavio da će uskoro posjetiti Kneževića u UIKS-u Spuž sa kolegom Tobijem Kedmanom.

- Prvo želimo da se uvjerimo da je on što sigurniji i da je tretiran pravilno. Drugo, želimo da dobijemo njegove smjernice za dalji tok predmeta pred evropskim sudom kao i panelom UN-a o arbitrarnom pritvaranju. Takođe želimo da izrazimo našu podršku Kneževiću i našu zabrinutost u pogledu njegove bezbjednosti zatim da bude pravično tretiran sada kada se vratio u Crnu Goru. Nadamo se da će uskoro biti oslobođen. Tu smo da izrazimo našu solidarnost s njim, da provjerimo da li se pravilno tretira i da učinimo sve što možemo da podignemo njegov predmet na međunarodni nivo - naveo je Ficdžerald.

Advokat Duška Kneževića zabrinut: Ugrožena mu je bezjbednost

Ponovio je da je izjava ministra Milovića jako uznemirujuća i da izaziva veliku zabrinutost za sigurnost Kneževića.

- Nažalost, postala je dostupna nama u veoma kasnom stadijumu izručenja, i sud je smatrao da nema odgovarajuću potvrdu konteksta. Ali realnost je da je bila dužnost crnogorskih vlasti da istupe i obavijeste engleski sud da su zabrinuti za njegovu sigurnost. Ne bi trebali tražiti povratak u Crnu Goru i pritvaranje nekoga čiju sigurnost ne mogu garantovati. Dakle, nadamo se da će osigurati njegovu sigurnost, da će preduzeti svaki korak kako bi obezbijedili sigurnost, ali to je veoma tužan dan za britansku pravdu kada je izručen u situaciji u kojoj ministar pravde lično nije mogao garantovati njegovu sigurnost. Dakle, nikada ne bi smio biti izručen u tim okolnostima. To je, naravno, pitanje koje postavljamo Evropskom sudu - dodao je Ficdžerald.

Ficdžerald trenutno zastupa Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berzovski.

Protiv Duška Kneževića su u  Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:17