FOTO: UPRAVA POLICIJE, VLADA CG / - FOTO: UPRAVA POLICIJE, VLADA CG
28/10/2022 u 13:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Drogu pronašle strane službe na moru, Abazović konferencijama vršio pritisak

S 200 kilograma kokaina kojI je "nestao" su podmirena lica koja su obezbjeđivala tovar i podržavala NN lice u vršenju ovog krivičnog djela. Ne mogu da ne spomenem Dritana Abazovića, kazao je optuženi Krstović

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje Budimiru i Marini Krstoviću zbog 1,200 kilograma droge koja je pronađena u tovaru banana koje su bile poručene za njihovu firmu. 

Danas su u svojstvu svjedoka iskaz davali viši službenici Uprave policije Crne Gore Ivan Jović, Marko Savović i Serđo Elezović. Oni su govorili precizno o okolnostima mjerenja pronađene droge, koje je bilo prvo i preliminarno.

SUĐENJE ZA 1,200 KG KOKAINA - Đukanović: Tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Abazovića

Advokat Dragoljub Đukanović kazao je danas pred podgoričkim  Višim sudom da je Dritan Abazović konferencijama za medije, u kojima je govorio o zaplijeni  1,200 kilograma kokaina, vršio pritisak na postupak istrage i  sud. On je naglasio i to da je droga, koja je od strane Abazovića predstavljena kao istorijska zaplijena Crne Gore, zapravo kacija i djelo stranih služni koje su je otkrile na moru u stranim zemljama a ne u našoj državi i da su  dostavile opretivan podatak.

”Advokat Stefan Jovanović je sudu predočio da su Budimir i Marina Krstović na optuženičkoj klupi samo zbog popularizma, političkih poena i jedne traljave istrage

- Ono šta se potencira optužnicom, da je droga pronađena u magacinu Budimira Krstovića, nije tačno. Droga je pronađena na moru i otkrile su je strane službe i pratile...A ne MUP Crne Gore. Potpuni je jasno da rukovođenje ovom akcijom nije dozvolilo ni jedan miligram šanse  da se Krstovići odbrane. ..Samo je jedan logičan razlog zašto je bilo važno da se nakon tri sekunde upadne u magacin i ne ostavi šansa ni radnicima Krstovića da otvore pakete, kako bi provjerili kvalitet banana, i da ako bi uočili drogu oprijave.  A to je da se neko pohvali ovom akcijom-naglašava Đukanović-

On dodaje da je taj  neko je i sazvao konferenciju za štampu, govorio o istorijskoj akciji.

-Zatim je kada je istražni sudija Krstvoićima na osnovu Zakona ukinuo pritvor sazvao još jednu konferenciju i sudiju "svrstao" u kriminal.... Dritan Abazović, koji je tada vršio funkciju potpredsjednika Vlade Crne Gore, je vršio nedopustiv pritisak na postupak i sud...Odbaran vjeruje da je to ostalo ipak samo na pokušaju vršenja pritiska...- poručuje advokat Đukanović.

Inspektori svejdočili o mjerenju kokaina

Viši službenici Uprave policije Crne Gore Ivan Jović, Marko Savović i Serđo Elezović pojasnili su kako su oni, u odnosu na Forenzički centar, izvršili preliminarno mjerenje zaplijenjene droge.

Mjerenje droge je, prema njihovim svjedočenjima, vršio Elezović.

Njihovi iskazi bili su skoro identični. Naveli su da je praksa da kad se zaplijeni droga da izvrše takozvano preliminarno mjerenje.

Pojasnili su da su od 1205 oduzetih pakovanja droge mejrili samo jedno i da je njegova težina iznosila oko jedan kilogram i 200 grama. Naveli su da su tu težinu pomnožili sa 1205 paketića i dobili neto količinu od skoro 1400 kilograma.

Od toga su, kako su pojasnili, oduzeli oko 100 kilograma koje su pripisali pakovanjima u kojima se nalazio kokain ( folije i slično...) navodeći da je i to 100 bilo previše za težinu pakovanja. Oni su na pitanje odbrane kazali da su tokom pretresa i sličnih radnji nosili rukavice.

Dodali su da guma koja je bila dio pakovanja ovog narkotika nije bila odma lako uočljiva i da nije mjeren karton od paketa u kojima je bila droga.

Advokati, a i optuženi Krstović, su naveli da su inspektori kazali ono na šta odbrana ukazuje a to je da je nerealno da oko 200, 300 kilograma "ode" na pakovanja.

 

Advokat Stefan Jovanović je sudu predočio da su Budimir i Marina Krstović na optuženičkoj klupi samo zbog popularizma, političkih poena i  jedne traljave istrage.

-Optuženi Krstvoić želi da kaže da iskazi svjedoka od danas ne opravdaju razliku od 200 kilograma u njihovom mjerenju i mjerenju Forenzičkog centra. Nakon 11 danas iz FC je navedeno da je izmejreno 200 kilograma manje...Odbrana će istrajati da to bude dio posebne istrage ...-poručio je sudiji Vesni Kovačević advokat Jovanović.

DNK vještačenje i otisci

Sud je danas sporveo kao dokaz DNK vještačenje. Njime je  utvrđeno da nema na izuzetom uzorku pakovanja droge dovoljno biološkog materijala da bi se uzorkovao i izvršio nalaz. S tim u vezi, nema ni tragova optužene Marine i Budimira Krstovića.

Takođe, jedan od sprovedenih nalaza navodi da su na jednom izuzetom tragu predmetu) uoćeni tragovi koji pripadaju ovlašćenim policijskim službenicima koji su obavljali podrazumjevane radnje.

Odbrana je ponovo ukazala sudu da je tužilaštvo ovaj dokaz bilo dužno da predloži sudu da se sprovde.

-Ovaj dokaz ide u  korist odbrane. Tužilaštvo je dužno da predlaže i one koji idu i koji ne idu u korist odbarne, podjednako..To nije urađeno- kazao je advokat Đukanović.

 

Budimir Krstović je pred sudom govorio i o 200 kilograma, koje prema  tužilaštvu predsatvljaju razliku u neto I bruto , a za odbranu sumnju da je droga "nestala".

- S 200 kilograma kokaina kojI je  "nestao" su podmirena lica koja su  obezbjeđivala tovar i podržavala NN lice u vršenju ovog krivičnog djela. Ne mogu da ne spomenem Dritana Abazovića, on je moju ćerku zabetonirao već 15 mjeseci..Ako mi oduzmete slobodu da se obratim ljudima koji su mi sve ovo spakovali...Sudija ja se ne mješam u tok suđenja, ali vi ste primorani da vodite istragu ...Sve je pobijeno, nema ni jedan dokaz  Moja porodica je razbijena, 15 mjeseci niko nije otovorio vrata moje kuće...Gradio sam svoj posao i ugled 30 godina, sve mi je narušeno...Ja moram da govorim..Ova tužiteljka (Tanja Božović) više ne može nigdje da radi ni na kiosk....-kazao je između ostalog optuženi Budimir Krstović.

Navodi istrage 

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:02