/ Akcija za ljudska prava
02/02/2024 u 21:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Vlada pokazala da ne poštuje Ustavni sud

Iz HRA su ukazali da je danas bio krajnji rok da Vlada postupi po zahtjevu Ustavnog suda i dostavi izjašnjenje na inicijativu za ocjenu ustavnosti Uredbe kojom je prekinut mandat zastupnici države pred sudom u Strazburu

Vlada je odlukom da izabere novu zastupnicu Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava ponizila Ustavni sud i vladavinu prava, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su ukazali da je danas bio krajnji rok da Vlada postupi po zahtjevu Ustavnog suda i dostavi izjašnjenje na inicijativu za ocjenu ustavnosti Uredbe kojom je prekinut mandat zastupnici države pred sudom u Strazburu.

Kako su naveli iz nevladine organizacije, Ustavni sud je najavio da će prioritetno odlučiti u ovom slučaju čim dobije to izjašnjenje.

- Umjesto da sačeka odluku Ustavnog suda, Vlada je odlučila da ga preduhitri i prkosno izabere novu osobu na mjesto državnog zastupnika - rekli su iz HRA.

U HRA smatraju da je na taj način Vlada javno ponizila Ustavni sud i vladavinu prava u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, nije postojao nikakav rok koji je obavezivao Vladu na “hitno” postupanje.

- Naprotiv, očigledna je namjera da se dezavuiše najavljena odluka Ustavnog suda - istakli su iz HRA.

Oni su kazali da će posljedice, koje će zakva odluka Vlade imati u slučaju da Ustavni sud utvrdi neustavnost sporne Uredbe, biti izuzetno štetne po sve zainteresovane strane, a posebno za ugled Crne Gore kod evropskih institucija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:17