Intenzivirati mjere protiv pranja novca / Pixbay
02/02/2024 u 21:23 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvještaj Manivala o Crnoj Gori: Kriminalci pare najčešće peru kroz nekretnine

Manival upozorava da geografski položaj Crne Gore utiče na rizike u vezi sa švercom droge, migranata, duvana i oružja i trgovinom ljudima

Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju mjera na planu sprečavanja pranja novca (Manival) pozvao јe u poslednjem izvјeštaјu crnogorske vlasti da poјačaјu mјere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako se navodi, crnogorske institucije pokazale su da dobro razumiju kako se odviјa pranje novca u državi, ali je broj istraga ograničen, a ukazuјu i na mali broj presuda za to krivični dјelo.

U izvještaju se ističe da se finansijski obavještajni podaci uglavnom koriste kao dokazni materijal i za praćenje prihoda stečenih kriminalom, ali se ne koriste dovoljno za identifikaciju i istragu o pranju novca.

Manival upozorava da geografski položaj Crne Gore utiče na rizike u vezi sa švercom droge, migranata, duvana i oružja i trgovinom ljudima.

– Transnacionalne organizovane kriminalne grupe iskorišćavaju sistem za sprovođenje ovih zločina, a takođe se bave i zelenašenjem. Crna Gora je međunarodno priznata kao dio "balkanske rute" za tranzit droge širom Evrope. Vlasti smatraju ove pojave za glavne prijetnje po pitanju pranja novca: visok nivo – "trgovina drogom na međunarodnom nivou", "zelenašenje" i "utaja poreza i doprinosa"; srednji nivo – "korupcija", "teška ubistva u vezi sa organizovanim kriminalom" i "trgovina drogom na nacionalnom nivou"; niski nivo – "imovinski zločini" – navodi se u izvještaju Manivala.

Upozoravaјu da tužioci često preferiraju oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom umjesto da istražuju i krivično gone povezano pranje novca.

– Krivične sankcije za pranje novca ne primjenjuju se na efikasan, srazmjeran i odvraćajući način – ociјenjeno je u izvještaju.

Navodi se da su crnogorske vlasti identifikovale da su rizici od pranja novca u Crnoj Gori uglavnom povezani sa međunarodnom trgovinom drogom, utajem poreza i doprinosa i zelenašenjem.

– Razumijevanja koja je Crna Gora postigla tokom perioda procjene i analiza podataka iz otvorenih izvora ukazuju da organizovani kriminal, korupcija, trgovina ljudima i krijumčarenje migranata, krijumčarenje duvana i trgovina oružjem takođe predstavljaju značajne rizike od pranja novca. Što se tiče organizovanog kriminala, identifikovano je deset visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa koje su transnacionalne i bave se trgovinom drogom, ljudima i oružjem, krijumčarenjem migranata i švercom duvana. Kriminalne grupe iskorišćavaju tržište nekretnina, ugostiteljstvo i uslužne industrije i sektor igara na sreću – konstatovano јe u izvјeštaјu.

Radikalizacija pripadnika romske populacije

Crna Gora se suočava sa dugoročnim trendom povećanja propagandnog djelovanja radikalnih vjerskih propovjednika, grupa i pojedinaca iz regiona povezanih sa selefijskim i vehabijskim pokretima. Kao prijetnja identifikovana je i radikalizacija pripadnika romske populacije. Identifikovano je nekoliko takozvanih paradžamata ovih grupa u okviru kojih se vrši vjerska indoktrinacija. Međutim, nema naznaka da ove strukture obezbjeđuju uslove za regrutaciju i obuku za planiranje i izvođenje terorističkih aktivnosti, piše u izvještaju.

Naglašavaјu da trgovina drogom predstavlja značajnu prijetnju jer Crna Gora čini dio "balkanske rute", koja ostaje jedna od ključnih ruta trgovine opijatima iz Avganistana koji su namijenjeni zapadnoj i centralnoj Evropi.

– Takođe, važno je napomenuti da se Crna Gora graniči sa Albanijom, koja je, prema saznanjima Uprave policije, glavni proizvođač marihuane, te da iz te zemlje dolazi velika količina opojnih droga. Crnogorske grupe za krijumčarenje droge takođe se smatraju glavnim igračima u nabavci i transportu velikih količina kokaina namijenjenih evropskim tržištima, јer imaju direktne veze sa kriminalnim grupama u Južnoj Americi. Iako postoji lokalna trgovina i potrošnja droge, većina zaplena narkotika (80 odsto) dešava se na crnogorskim granicama – piše u izvještaju Manivala.

Kriminalne grupe koriste i kriptovalute

U izvještaju Manivala navodi se da je upotreba gotovine i usmjeravanje sredstava preko pravnih lica za kupovinu nepokretnosti uobičajena pojava.

– Određeni nalazi ukazuju da članovi kriminalnih grupa već posjeduju određene količine kriptovaluta, koje se takođe koriste za kupovinu nekretnina i prikrivanje porijekla imovine, iako u mnogo manjoj mjeri u poređenju sa upotrebom gotovine. Pored toga, postoji zabrinutost u vezi sa nepotpunom zemljišnom knjigom koja potencijalno utiče na finansijske istrage i konfiskaciju imovine. U Crnoj Gori je ovo pitanje posebno važno jer se privreda u velikoj mjeri oslanja na strane direktne investicije i značajan dio tih investicija je kupovina nekretnina putem transakcija iz zemalja kao što su Ruska Federacija i Turska – piše u izvještaju.

Sektor bankarstva i nekretnina (građevinarstvo i prodaja), uz priređivače igara na sreću, posebno kazina (pretežno ih karakteriše gotovinski promet, kao i sve veći broj e-kazina), advokati, pružaoci usluga za osnivanje firmi i poslovne ili fiducijarne službe smatraju se najugroženijim kada je u pitanju rizik od pranja novca.

– Sektor nekretnina (transakcije, investicije, prodaja i posredovanje) smatra se značajnim sektorom u smislu rizika od pranja novca – navode iz Manivala.

Kako su zaključili, ulaganje u nekretnine najčešći јe metod za pranje novca u Crnoj Gori.

– Potencijalne prijetnje od finansiranja terorizma u Crnoj Gori povezane su sa ideološki i vjerski motivisanim terorizmom i novonastalim trendovima koji propagiraju radikalizam svih oblika, učešćem nekih crnogorskih državljana u oružanim sukobima u inostranstvu, uključujući i Siriju, i njihovim povratkom u zemlju. Takođe, i infiltracija terorista povezana sa masovnim prilivom migranata i izbjeglica, korišćenje savremenih tehnoloških dostignuća i društvenih mreža za propagiranje ideja i prikupljanje sredstava, uključujući i korišćenje virtuelnih sredstava – navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:09