ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
30/06/2023 u 10:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Kavčani" pred sudom: Počinje suđenje za ubistvo Radulovića i Stanišića, Belivuk i Miljković u optužnici

Među optuženima su za ubistvo Radulovića su i Veljko Belivuk (zvani Velja Nevolja) i Marko Miljković, navodni saradnici kavčana koji su u Beogradu optuženi za svirepa ubistva članova i saradnika škaljarskog klana

Pred podgoričkim Višim sudom za ponedeljak, 3.jul, zakazano je početno ročište u postupku povodom ubistva Mila Radulovića zvanog Kapetan i Nikole Stanišića. Za ova dva krivična djela osumnjičeni su navodni pripadnici "kavačnog " klana. A  među optuženima su za ubistvo Radulovića su i Veljko Belivuk (zvani Velja Nevolja) i Marko Miljković, navodni saradnici kavčana  koji su u Beogradu optuženi za svirepa ubistva članova i saradnika škaljarskog klana.

PODGORIČKI VIŠI SUD-Belivuk: Oduševljen sam optužnicom; Miljković: Tvrdim da je Mile živ; Kašćelan: Živio Belivuk

Ubistvo Kapetana:

Optužnicom za ubistvo Mila Radulovića  su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković Na optužnici su i Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović, Miloš Radonjić i Vladimir Vučković.

Belivuk i Miljković putem video-linka o ubistvu Kapetana u Crnoj Gori

Prema navodiam SDT-a, Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

BELIVUK PRED PODGORIČKIM VIŠIM SUDOM: Ostao bez advokata, sudiji poslao pismo o moru i mjesecu

-Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju. Preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime slali su preko aplikacije Skaj poruke i namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali- navodi se u optužmnici.

"Tvrdim da je Mile živ"

Miljković je, putem video linka, pred podgoričkim Višim sudom tokom kontrole optužnice između ostalog naglasio da nema obdukcijskog nalaza da je Mile Radulović mrtav.

-Ako je zaista mrtav a smrt nenasilna, biti mrtav nije krivično djelo. Smrt se utvrđuje samo obdukcionim nalazom, mi to nemamo. Sudskomedicinski vještak se izjašnjava samo na osnovu slike. Ovakvo postupanje nije viđeno nigdje, ali jeste nažalost u Crnoj Gori. Izjašnjava se vještak na nekoj slici, moram da kažem, fotošopiranoj. Skandal-smatra optuženi Miljković.

On je naveo tada da trvdi da je Mile Radulović živ i zdrav.

-Tvrdim da je Mile Radulović živ i zdrava sa tužilaštvom obmanjuje sud- naglašava Miljković.

-Sudija neka tužilaštvo pošalje zamolnicu da vam pošaljemo tri fotografije, na njima Belivuku, Janković i ja i odsječena nam glava. Pa isti taj vještak nek utvrdi da li smo mrtvi. Ako smo mrtvi ne možete da nam sudite- poručio je on.

Miljković dalje navodi da dokaza o otmici Mileta Radulovića zvanog Kapetan, ima "isto koliko i o ubistvu".

-Gdje su Hodžić i Spahić nestali, navedeno je da je došao sa njima, Mile se teleportovao...Hodžića i Spahića SDTnigdje više ne spominje. Nigdje ne piše na koji način su oni lišeni života...-ukazao je tada  optuženi Miljković.

Kada su, kako istraga sumnja, osumnjičeni od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji.

Radonjić i Đurović su 21. decembra 2020. godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata. Tijelo  Radulovića je prevezeno do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gdje je zapaljen na lomači napravljenoj od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura- detalji su istrage.

ЕКСКЛУЗИВНО: Кавчани Капетана држали заробљеног два мјесеца, па га убили?

Ubistvo Stanišića:

Pored Slobodana Kašćelana, optužnicom za ubistvo Nikole Stanišića  obuhvaćeni su  i visokopozicionirani pripadnik „kavačkog klana“ Radoje Zvicer (49) iz Kotora i njegovi sugrađani Dragan Knežević (40) i Miloš Radonjić. Optuženi su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja i Krsto Maroš.

Zviceru i Kašćelanu sude zbog teškog ubistva Nikole Stanišića

Kriminalna grupa Slobodana Kašćelana, kako piše u optužnici, pratila je kretanje i navike Nikole Stanišića pet dana prije nego što je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine. Prema optužnici, Kažić i Dragićević su 27. jula 2020. godine elektronskim optičkim uređajima – kamerama i dvogledima koje im je obezbijedio Radoje Zvicer započeli osmatranje kuće Nikole Stanišića i njegovo kretanje i na osnovu tih informacija su odredili kada i gdje je najpovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu. Milan Knežević je 1. avgusta oko 16 sati javio Kažiću, a ovaj ostalim pripadnicima grupe da je Stanišić motorom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor–Trojica–Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića su iz zasjede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić.Udarili su ga metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, a potom vezali konopom a onda ubacili u BMV i po unaprijed napravljenom planu krenuli prema Njegušima.Tokom čitave vožnje do odredišta, Kašćelanova ekipa je mučila Stanišića kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalskog „škaljaraskog klana“.

-U jednom momentu došlo je do preokreta i promjene plana. Po uputstvu Kašćelana, grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac, gdje je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića. Pojačana ekipa nastavila je sa mučenjem Stanišića. Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje „škaljaraca“- navodi su istrage.

Kaka se sumnja, u noći između 2. i 3. avgusta predočili su Stanišiću da neće dočekati dan i uslišili molbu žrtve da se pomoli. Upravo u trenutku dok se molio, egzekutori su mu u glavu ispalili više hitaca. Stanišić je bio blizak „škaljarskom klanu“ i, kako se sumnja, likvidiran je jer je učestvovao u ubistvu člana „kavačkog“ kriminalnog klana. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:34