/ - FOTO: UIKS
20/11/2022 u 16:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Klanovi na sve načine pokušavaju da naruše mir u ZIKS-u: Telefone švercuju i u šerpi

Kada su u pitanju ove radnje od strane službenih lica, protiv njih su pokretani disciplinski postupci i u odredenom broju okončanih disciplinskih postupaka izricana je disciplinska mjera prestanak radnog odnosa

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u pretekloj nedjelji uslijed sprovedenih planiranih preduzetih operativno-taktičnih akivnosti službenika obezbjeđenja pronađena je i oduzeta veća količina nedozvoljenih materija, stvari i predmeta. Iz UIKS-a su poslali i fotografije na kojima je prikazano kako klanovi pokušavaju da naruše mir u zatvoru, pa čak i u dnu šerpe švercuju telefone.

Kako navode iz UIKS-a , riječ je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena kako unutar samih prostorija gdje su smještena lica lišena slobode (u tzv. štekovima), a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde kompleksa UIKS-a, unosom stvari od strane posjetilaca u koje se nedozvoljeni predmeti i materije skrivaju na poseban način, a u prethodnom periodu zabilježeni su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih lica.

image

Stvari i materije koje su zaplijenjene priliko pretrage terena prethodne nedjelje

- FOTO: UIKS

- Kada su u pitanju ove radnje od strane službenih lica, protiv istih su pokretani disciplinski postupci i u odredenom broju okončanih disciplinskih postupaka izricana je disciplinska mjera prestanak radnog odnosa. O svemu navedenom obavještavana je policija i nadležno tužilaštvo a radi eventulanog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti, navode oni.

image

Ovo je samo jedan od slučajeva kako je prilikom posjete pokušano da se vrši ubacivanje

- FOTO: UIKS

Kada je u pitanju doturanje nedozvoljenih predmeta putem prebačaja u prostoru unutar kompleksa UIKS-a, ističu da je veličina kompleksa od 33 hektara koja se graniči sa privatnim imanjima, dužina spoljne ograde od tri kilometra, te ograničeni ljudski i materijalni resursi službe, obezbjeđenja, pogoduju organizovanom djelovanju u doturanju nedozvoljenih stvari i materija.

image

Ovo je samo jedan od slučajeva kako je prilikom posjete pokušano da se vrši ubacivanje

- FOTO: UIKS

- Naime, u ovim slučajevima riječ je o djelovanju organizovanih kriminalnih grupa koje posjeduju značajnu logistiku, očigledno neogranična finansijska sredstva koja su usmjerena u pravcu omogućavanja posjedovanja licima lišenim slobode nedozvoljenih stvari i materija, Na primjer, sami mobilni telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti mogu služiti za omogućavanje nesmetanih komunikacija i eventualno nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koje se doturaju licima predstavljaju benefit koji se ostvaruje uslijed ilegalne trgovine i zloupotreba po različitim osnovima u lancu unosa istih unutar UIKS-a, naglašavaju iz UIKS-a.

Nadalje, kako napominju, svakodnevne službene radnje službenika obezbjeđenja koje rezultiraju oduzimanjem nedozvoljenih predmeta, prekidanjem lanaca doturanja, izmještanjem lica u sobe gdje se izvršavaju disciplinske mjere-samice, promjene u programima tretmana i izmještanjem zatvorenika u djelove zatvora gdje je pojačno obezbjeđenje praćene su i različitim vidovima pritiska od strane neformalnih lidera, koje se ogledaju i u sve ozbiljnijim vidovima prijetnji, različitim vidovima neprijatnosti sa kojim se profesionalni službenici suočavaju i izvan posla, a sve sa ciljem da ostvare nedozvoljeni benifit.

image

Ovo je samo jedan od slučajeva kako je prilikom posjete pokušano da se vrši ubacivanje

- OVO JE SAMO JEDAN OD SLUčAJEVA KAKO JE PRILIKOM POSJETE POKUšANO DA SE VRšI UBACIVANJE

- Osim ovih vidova, operativnim radom sve više je saznanja koja ukazuju na planirano vršenje pritiska na Uprave zatvora kroz raznorazne vrste i vide štrjakova pripadnika pojednih kriminalnih grupa, pod plaštom i izgovorom o povredi njihovih prava i neprofesionalnom odnosu prilikom pretresa prema posjetiocima-ti članovima njihovih porodica koje dolaze u UIKS-a, a sve sa ciljem kako bi se planirane kontrole, i zatvoreni kanali doturanja otvorili, dodaju iz oni.

S tim u vezi menadzment Uprave za izvršenja krivičnih sankcija obavještava javnost da će i u narednom periodu nastaviti borbu sa svim vidovima nedozvoljenih aktivnosti koje su u prvom redu usmjerene od strane organizovanih kriminalnih grupa sa ciljem urušavanja stanja bezbijednosti unutar i izvan UIKS-a, te omogućavanja benifita za odredene pojedince ili grupe zatvorenika pripadnika određenih kriminalnih grupa.

image

Ovo je samo jedan od slučajeva kako je prilikom posjete pokušano da se vrši ubacivanje

- FOTO: UIKS

- U tim aktivnostima UIKS-a naglašava da u svim operativno taktičkim radnjama i mjerama koje se preduzimaju prilikom službenih radnji će se garantovati sva prava zatvorenika, pritvorenika, licima koja istima dolaze u posjetu, zaposlenima, ili trećim licima, te da eventualna saznanja o povredi bilo kojeg prava će biti ispitana, a posebno iz razloga što se u djelovanju određenih grupacija želi spinovati javnost o navodnim povredama prava kako bi se upravo na ovaj način skrenula pažnja javnosti sa akcenta na kojem insistiramo, a to je da se spiječe svi vidovi zloupotreba unutar UIKS-a, naglašavaju oni.

Radi upoznavanja javnosti UIKS-a dostavlja i jedan manji dio foto slika, a koje ukazuju na način ukrivanja nedozvoljenih stvari koje se unose u UIKS-a i potrebi za sprovodenjem detaljnih-profesionalih pretresa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. februar 2023 20:16