/ - FOTO: IVAN PETROVIć IPE SLUčAJ STANOVI
22/12/2023 u 15:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kontrola optužnice za slučaj "Stanovi" ponovo odgođena - Tužilac Radonjić: Radi se o zloupotrebi

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je reagovao povdom uzastopnog odgađanja pomenutog ročišta naveo da su ispunjeni uslovi za održavanje kontrole optužnice

Pred podgoričkim Višim sudom i danas  je odgođena kontrola optužnice za slučaj "Stanovi". Razlog odlaganja je to što je optuženi Suad Numanović imao nezgodu u kojoj je zadobio povredu glave. Takođe, ročište nije održano i zbog toga jer je advokat Zoran Piperović imao medicinsku intervenciju i mora strogo da miruje.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je reagovao povdom uzastopnog odgađanja pomenutog ročišta i naveo da misli da se radi o zloupotrebi i da su ispunjeni uslovi za održavanje kontrole optužnice.

Šehoviću danas uručena optužnica, odgođeno ročište za slučaj "Stanovi"

Raodnjić je prisutnima u sudnici ukazao da je po ZKP-u određeno da sud u pozivima advokatima i optuženima naznači da će se ročište za kontrolu optužnice održati ako ne dođu, u slučaju ako su uredno pozvani. On je naglasio da su danas svi bili urendo pozvani.

- I oni optuženi koji nisu došli  imaju ovdje branioce. I branioci koji nisu došli imaju zamjenu prisutnu ovdje. Ne vidim ni jedan zakonski razlog da se odlaže. Tim prije što su okrivljeni tokom izviđaja iznosili odbranu. Smatram da uporno inisistiranje Suda  da svi okrivljeni i svi branioci budu prisutni, predstavlja svojevrsnu zloupotrebu službenog položaja i odugovlačenje postupka. Posebno ističem da je današnje ročište zakazano u 14.00 časova, sat vremena prije isteka radnog vremena - ukazao je Radonjić.

Slučaj "Stambeni krediti": Ročište opet odloženo, naredno 27. novembra

Predsjednik vijeća, sudija Boris Savić, ukazao je SDT Vukasu Radonjiću da ukoliko misli da je predsjednik vijeća ili neki član vijeća zloupotrebio položaj, da protiv istih može da podnese krivičnu prijavu.

-Ročišta se zakazuju u vrijeme kada to sudnica dozvoljava, kada je slobodna. Ničim nije određeno da će ročište trajati samo do kraja radnog vremena. To kod ovog sudije nikad nije bio slučaj - naglasio je sudija Savić pojašnjavajući da se u sudnici  radilo i prekovremeno.

"Afera stanovi" - odgođena kontrola optužnice: "Sud će je potvrditi, neće je ni pročitati"

Advokati iz redova odbrane su reagovali navodeći da se ne radi o zloupotrebi i da je po ZKP-u propisano da ukoliko je neko opravdano odsutan, onda sud mora da odgodi ročište, inače bi se radilo o kršenju prava na odbranu.

Zatim je naredno ročište zakazano za 9.2.2024. u 15.00 časova, kada Sud završava radno vrijeme, jer je tada bio prvi slobodan termin i da se ročište ne bi više odlagalo.

(VIDEO) Ponovo odgođena kontrola optužnice za "aferu stanovi"

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je ranije predalo neposrednu optužnicu protiv  Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Suzane Pribilović, Damira Šehovića, Ivana Brajovića, Dragice Sekulić,  Dražena Miličkovića, Osmana Nurkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića. 

Optužnica je podignuta zbog postojanja sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

- Naime, okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koja je propisivala da se rješavanje stambenih potreba ostvaruje prema planu za rješavanje stambenih potreba koji sadrži iznos sredstava za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja, da se kredit za poboljšanje uslova stanovanja može dodijeliti u iznosu do 15.000 eura, a da se visina kredita utvrđuje na osnovu obima radova koje procjenjuje stručna komisija tadašnje Uprave za imovinu, bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604,740,59 € - naveo je ranije državni tužilac Vukas Radonjić.

Prethodno je u izviđaju utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 eura, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 eura, 10 kredita po 25.000 eura, ali i krediti u iznosima od 29.500 eura, 28.000 eura, 25.920,76 eura…

 - Takođe, pojedini krediti u iznosu od 40.000 eura su dodijeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješevanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 eura, a očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore - precizirao je ranije Radonjić. 

Nakon završenog izviđaja, a prije podizanja optužnice, državni tužilac je donio odluku i da se postupak protiv osumnjičenih P.B., D.Š., D.S., O.N., S.P., J.R., A.J., i D.M., za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodjeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, razdvoji i posebno dovrši, iz razloga cjelishodnosti.

- Takođe, Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je u izviđaju utvrdilo da je Vlada Crne Gore, dala prethodnu saglasnost Komisiji za donošenja odluka o dodjeli kredita za poboljšanje uslova stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavilo primjerak krivične prijave, kako bi, nakon izviđaja, ocijelnilo da li postoje osnovi sumnje da su predsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva - saopšteno je nakon podizanja optužnice iz SDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:12