Marko Kovačević i advokat Sava Kostić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
28/09/2023 u 11:23 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević: Očekujem da se saslušanjem stavi tačka na ovaj događaj

Advokat Sava Kostić ističe da u konkretnom slučaju ne postoji radnja izvršenja krivičnog djela, kao nijedan propis koji zabranjuje bilo kome, pa i Kovačeviću da ima takav položaj tijela

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević danas je u nikšićkom Osnovnom državnom tužilaštvu u prisustvu advokata Save Kostića dao izjavu povodom koje očekuje nepristrasno postupanje i po zakonu. 

Kovačević je optužen da je tokom obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić tokom intoniranja državne himne držao ispružen srednji prst ruke, zbog čega je protiv njega podnijeta krivična prijava zbog povrede ugleda Crne Gore.

Kovačević ističe da krivično djelo nije počinjeno.

- U tom smislu bi trebalo da proglase da krivičnog djela nema, kao što i nema. Da se prekine taj politički i medijski uticaj na institucije kojima se neke nebitne stvari na ovakav način plasiraju. Lično kao predsjednik Opštine Nikšić imam mnogo važnijih zadataka nego da se bavim ovim temama. Bio je u pitanju događaj koji se ticao Dnevnog centra za djecu omenetu u razvoju koji je vlasništvo Opštine Nikšić. Izdavač "Makarije" iz Beograda izdao je jednu zbirku tekstova o ovom slučaju u moju odbranu koju su napisali grupa autora među kojima su i Blagoje Daković i Matija Bećković, Emir Kusturica gdje će čitav tiraž od prodaje biti za Dnevni centar kako bi na taj način zatvorili ovu priču koja je za sve nas bila neprijatna – kazao je Kovačević.

On je kazao da se nada da će se današnjim saslušanjem cijela priča o događaju završiti kako bi trebalo po zakonu i da spoljni uticaji kao što su politički neće uticati da to bude protivzakonito.

Kostić je kazao da je Kovačević pred tužiocem negirao izvršenje krivičnog djela za koje se sumnjiči i dao odbranu u kojoj je u potpunosti objasnio sve ono što je bitno za predmetni događaj i za položaj njegovih ruku i prstiju na tom događaju prilikom intoniranja državne himne.

- Smatram da postupajući tužilac na bazi onoga što je čuo od gospodina Kovačevića, na bazi materijalnih dokaza koji su danas dostavljeni, na bazi saznanja koje ima u ovom predmetu i prije svega na bazi njegovog dugogodišnjeg rada i postupanja već danas donijeti odluku i odbaciti krivičnu prijavu – kaže Kostić.

On ističe da u konkretnom slučaju ne postoji radnja izvršenja krivičnog djela, kao nijedan propis koji zabranjuje bilo kome, pa i Kovačeviću da ima takav položaj tijela. 

- Položaj ruku i prstiju Kovačevića prlikom intoniranja državne himne nije delikt, što znači da nema krivičnog djela zbog čega ne postoji ni krivično pravna odgovornost, nema ni prekršaja što znači da nema ni prekršajne odgovornosti – dodao je Kostić.

Podsjećamo, prvo saslušanje bilo je zakazano 7. septembra, koje je odloženo za danas. Kovačević je tada kazao da je hteo da da izjavu, ali da se predomislio I da želu učešće advokature koja će zabilježiti cijeli proces i kako bi se na svijetlo dana prikazale sve nezakonitosti u radu organa pravosudja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:43