Dragan Krapović / - FOTO: B.BOžOVIć
12/12/2023 u 10:30 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: U toku disciplinski postupak o postupanju vojne policije prilikom nesreće u Radanovićima, odluka do 19. decembra

U vozilu je bila visoko štićena ličnost

- Načelniku Generalštaba VCG i generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosnog direktorata izdao sam naređenje da preduzmu sve zakonom predviđene radnje u okviru svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti u postupanju pripadnika Čete vojne policije i medicinskog tima Vojnomedicinskog centra prilikom nailaska na saobraćajnu nesreću u Radanovićima od 23. novembra, a koji prema navodima očevidaca nijesu pružili pomoć u nesreći, saopštio je ministar odbrane Dragana Krapović.

Kazao je da ne zna li je Osnovno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo postupak povodom postupanja službenika VMC i vojne policije.  Dodao je da se tog dana u vozilu nalazila visoko štićena ličnost, a da će se kroz disciplinski postupak utvrditi eventualna odgovornost službenika.

- U ispitnom postupku uzete su izjave svih pripadnika Vojske koji su bili angažovani u pratnji štićene ličnosti, dok je Obavještajno-bezbjednosni direktorat paralelno sproveo istražni postupak u ovom predmetu. Na osnovu dostavljenih nalaza o utvrđenim činjenicama i okolnostim ovog postupka izdao sam Naredbu načelniku Generalštaba da u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore pripremi predlog za donošenje odluke o pokretanju disciplinskog postupka, a na osnovu kojeg će disciplinski tužilac, na osnovu prikupljenih podataka od strane GŠ i OBD, kao i tokom preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, detaljno ispitati i utvrditi stvarno stanje postupanja pripadnika Vojske u ovom događaju, te u roku od sedam dana donijeti Odluku o disciplinskoj odgovornosti svakog od pripadnika Vojske koji je 23.11. bio angažovan na zadatku pratnje štićene ličnosti, naveo je Krapović.

Naveo je da će disciplinski tužilac donijeti odluku ne kasnije od 19. decembra. Dodao je da je utvrđena i potreba ispitivanja internih procedura, kojim se uređuju konkretna postupanja pripadnika Vojske u određenim situacijama izvršenja njihovih zadataka.

- Iako svjesni da ni najbolji propisi i procedure ne mogu predvidjeti i urediti sve izazovne životne situacije, izdata je naredba načelniku GŠ da hitno pristupi izradi internih procedura kojima će se jasno definisati postupanja pripadnika Čete vojne policije koji se angažuju u slučajevima obezbijeđenja štićenih ličnosti, a na osnovu uporednih iskustava i prakse unutar NATO saveza i regiona, naveo je on.

Krapović je kazao da nisu bitna imena službenika koji su bili u vozilu. Istakao je da je štićena ličnost bila u vozilu i da su netačni suprotni navodi koji su se pojavili u medijima.

Uputio je saučešće porodici nastradalog dječaka.

Podsjetimo, u toj nesreći poginulo je trinaestogodišnje dijete.

Radanovići: U sudaru poginulo dijete

- Čast, obraz i dostojanstvo su temelj na kojima počiva naša država i Vojska Crne Gore. To je najvažnije nasljeđe na kojem počiva sigurnost naše države i našeg društva. Svjestan rizika, izazova i odgovornosti koju funkcija ministra nosi, dosljedno ću se zalagati da Vojska CG i dalje časno obavlja svoje zadatke podrške prilikom prirodno i vještački izazvanih katastrofa, doprinosi unutrašnjoj bezbjednosti i miru, pruža podršku u traganju i spašavanju i daje podršku aktivnostima civilnih institucija, i na taj način dalje graditi povjerenje građana Crne Gore u častan vojnički poziv, naveo je, između ostalog, Krapović.

 

                                                             

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:34