/ фото: Срђан Бољевић
18/08/2021 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ле Монде: Балканска мафија главни играч међународног криминала

Стручњаци се чак питају могу ли се Србија и Црна Гора описати као „мафијашке државе“ и, с обзиром на финансијску моћ коју је стекао свијет организованог криминала, јесу ли још увијек гангстери у служби државе

Од пада комунизма и ратова у бившој Југославији, балканске мафије толико су напредовале да се сада сматрају главним играчем међународног организованог криминала, пише Le Monde. Црногорски, албвански и српски кланови, који су почеле напредовати много раноје прије тридесет година - од трговине оружјем и цигаретама, сада су у средишту доласка јужноамеричког кокаина по Европи.

Како наводи Ле Монде, такође ти кланови тргују и хероином и производе марихуану и синтетичке дроге. Њихова је добит таква да су уложили у велике дијелове легалне економије.

- Српске и црногорске криминалне групе дошле су до кријумчарења дроге из Јужне Америке, постајући тако кључни играчи у организованом криминалу у Европи. Разлози избијања насиља посљедњих година између чланова кланова из Црне Горе и Србије, претежно убистава, понекад остају тајанствени. Пуцњава у кафићима, експлозије аутомобила, лешеви пронађени на улицама Београда, Котора или Подгорице, а да не говоримо о непознатом броју несталих: седам година ратова банди, атентати и освета оставили су најмање педесет мртвих- наводи поменути медиј.

Међутим, главни окидачи су познати, а оба су се догодила 2014. године. С једне стране, нестанак најмање 200 килограма кокаина у шпанској луци Валенсиа почео је дијелити картел под водством Дарка Шарића и то је био окидач за избијање „которски рат" између двије супарничке банде, "шкаљарског" и "кавачког" клана. С друге стране, хапшење самог Шарића проузроковало је рат за насљедство између његових највјернијих људи. Рат кланова добио је даљњи замах двије године касније, 2016. године, након убиства Александра Станковића, познатог као Сале Мутави.

- Криминалци из Албаније у почетку свој утицај изводили су из веза успостављених са италијанским мафијама, они из Србије и Црне Горе у почетку имају изворну "имовину", која се на овај ниво може пронаћи само у Русији: њихова блиска веза с државом.... Стручњаци се чак питају могу ли се Србија и Црна Гора описати као „мафијашке државе“ и, с обзиром на финансијску моћ коју је стекао свијет организованог криминала, јесу ли још увијек гангстери у служби државе или су то сада ове двије државе које су у служби гангстера- наводи Le monde.

Истичу да италијанско правосуђе, које је у неколико наврата покушало разјаснити однос између политичара и криминалаца на Балкану, посебно са Милом Ђукановићем, тамо је "сломило зубе".  Они који већ дуго истражују организовани криминал у бившој Југославији такође вјерују да их, будући да се ради о државним тајним службама, друге обавјештајне службе, америчке и европске, штите у замјену за информације, па чак и кроз политичке договоре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:58