/ FOTO ILUSTRACIJA - SRĐA BOLJEVIĆ
01/10/2023 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Luka Bar jedna od važnih tranzitnih tačaka kriminalnih grupa

UNDOC naglašava da je luka Bar u Crnoj Gori jedna od važnih tranzitnih tačaka koju koriste balkanske kriminalne grupe, te da se među najjače ubrajaju "škaljarski" i "kavački" klan iz Crne Gore

Operacija "Taurus" u okviru koje je do sada u Španiji zaplijenjeno 2,3 tone kokaina dok se petorica uhapšenih povezuju sa Balkanskim kartelom, trajala je mjesecima i u njoj je učestvovalo više od 100 agenata, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) inspektori španske policije koji su učestvovali u operaciji. UNDOC naglašava da je Luka Bar u Crnoj Gori jedna od važnih tranzitnih tačaka koju koriste balkanske kriminalne grupe, te da se među najjače ubrajaju "škaljarski" i "kavački" klan iz Crne Gore.

"Ono što možemo da potvrdimo jeste da se radi o ljudima povezanim sa Balkanskim kartelom. Trojica su iz Albanije. Druga dvojica su državljani Portugalije i Španije", rekao je u intervjuu za RSE Viktor (Victor) inspektor u jedinici Nacionalne policije Španije za borbu protiv droge zadužen za međunarodnu saradnju.

Operacija je izvedena u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv droge (DEA).

Inspektor Hesus (Jesus), koji je odgovoran za operaciju "Taurus" objašnjava da je operacija i dalje u toku, te da zbog toga u razgovoru za RSE ne navode svoja puna imena.

Dvojica inspektora su zamolila da se njihovi puni identiteti, koji su poznati RSE, ne objavljuju u interesu oparacije koja je još uvijek u toku.

KAKO JE SVE POČELO?

Španska policija je prvo saopštenje o zapljeni koakina i hapšenjima dala 16. septembra.

Operacija je izvedena u primorskom gradu Vigo, na sjeverozapadnoj obali Španije.

Glavna meta, kako pojašnjava inspektor Hesus bio je državljanin Španije, kapetan i vlasnik dva broda.

"On je svoje brodove stavio u službu kriminalnih organizacija za transport droge sa otvorenog mora do španske obale, a zatim ju je distribuirao širom Evrope", naveo je inspektor Hesus.

On je dodao da je njegove usluge koristilo više organizacija koje su drogu trasnportovale iz Južne Amerike u Evropu, do Španije.

Brod u kom je pronađen kokain je u vlasništvu španskog državljanina, koji je prema svjedočenju inspektora Nacionalne policije Španije, svoja dva broda stavio u službu kriminalnih organizacija za transport kokaina iz Južne Amerike do Španije.

Brod u kom je pronađen kokain je u vlasništvu španskog državljanina, koji je prema svjedočenju inspektora Nacionalne policije Španije, svoja dva broda stavio u službu kriminalnih organizacija za transport kokaina iz Južne Amerike do Španije.

ŠTA JE SVE PRONAĐENO I ZAPLIJENJENO?

Inspektor Hesus naveo je da su dosadašnji rezultati operacije zaplejna 2,3 tone kokaina, 200.000 eura u gotovini i broda. Takođe, pretresene su i dvije kuće gdje su pronađeni dokumentacija, elektronski uređaji i drugi materijalni dokazi.

"Istina je da je istraga još u toku, jer imamo dokaze protiv nekoliko osumnjičenih koji su već identifikovani. Analiziramo više elektronskih uređaja i dokumentaciju", naveo je Hesus.

Koliko je vrijedan zaplenjeni kokain nije poznato. Supstanca je, prema njegovim riječima, uskladištena gdje se čeka na analizu njenog stepena čistoće.

"Kada se ovi testovi urade i sud donese odluku, droga će biti uništena", naveo je Hesus.

Šta se dalje dešava sa uhapšenima?

Španska policija je, prema riječima inspektora Hesusa kontaktirala ambasade država, čiji su uhapšeni državljani.

U konkretnom slučaju, pojašnjava Hesus, o operaciji i hapšenju trojice albanskih državljana obaviještena je albanska ambasada u Španiji.

"Zakon u Španiji zahtijeva da se kontaktiraju ambasade zemalja čiji su pritvorenici državljani. Mi obično prijavljujemo ove informacije i oficirima za vezu različitih policijskih snaga koje su raspoređene u Španiji i delimo informacije i sa Evropolom (EUROPOL)", naveo je on.

Uhapšeni se trenutno nalaze u pritvoru, gdje čekaju početak suđenja.

Zaprijećena kazna za trgovinu drogom u Španiji je od šest do dvanaest godina.

‘Balkanski kartel prijetnja po bezbjednost zbog ekonomske moći‘

Prema navodima Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI), Balkanski kartel, kako ga zovu, jedan je od ključnih za transport kokaina u Evropu.

Inspektor Hesus navodi da Balkanski kartel nije jedinstvena organizacija, već više manjih grupa kojima je zajedničko da su njihovi članovi državljani zemalja Zapadnog Balkana i da na tom području i djeluju.

"Posebno su one organizacije koje se sastoje od Srba, Crnogoraca i Albanaca ostvarile značajniju poziciju u trgovini kokainom, jer su uspostavile sopstvene kontakte u izvornim zemljama iz Južne Amerike i upravljaju sopstvenim mrežama trgovine kokainom", naveo je Hesus.

To im je omogućilo da ostvare ekonomsku moć, zbog čega, kako objašnjava Hesus, EUROPOL Balkanski kartel smatra jednom od glavnih prijetnji bezbjednosti po Evropu.

GRUPE SA BALKANA GLAVNI AKTERI ŠVERCA KOKAINA U ISTOČNU EVROPU

Globalni izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal UNDOC (United nations office on drugs and crime) za 2023. godinu pokazuje da je 15 odsto zapljena u svijetu tokom 2020. ostvareno u državama zapadne i centralne Evrope.

UNDOC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

"To tržište uglavnom je snabdjevano od strane albanskih i srpskih kriminalnih grupa“, navodi se u izveštaju UNDOC i dodaje da je Srbija i zemlja odredišta za južnoamerički kokain.

UNDOC naglašava da je luka Bar u Crnoj Gori jedna od važnih tranzitnih tačaka koju koriste balkanske kriminalne grupe, te da se među najjače ubrajaju "škaljarski" i "kavački" klan iz Crne Gore.

VAŽNOST MEĐUNARODNE SARADNJE

Na pitanje kakvu saradnju Nacionalna policija Španije ima sa državama Zapadnog Balkana na suzbijanju trgovine drogom, inspektor španske policije Hesus za RSE navodi: "Saradnja je dobra, efikasna i iznad svega neophodna."

Kao primjer dobre saradnje naveo je zajedničku operaciju Španije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih u saradnji sa EUROPOL-om u avgustu kada je u jedrilici na Atlanstkom okeanu zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i 540.000 eura.

Droga je transportovana iz Brazila, a jedrilica je trebalo da se usidri u Španiji.

"Nakon toga, u savršenoj koordinaciji sa srpskom policijom, u Beogradu su uhapšene još četiri osobe koje su bile rukovodioci i organizatori transporta droge", naveo je Hesus.

On je istakao da je u borbi protiv organizovanog kriminala međunarodna saradnja "od suštinskog značaja".

"Moramo da shvatimo da trgovci drogom ne razumeju granice i kreću se slobodno po svijetu", zaključio je Hesus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:48