/ - SRDJAN BOLJEVIC
15/12/2022 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović: Opsjednutost Abazovića porodicom Lazović pretvara se u politički progon

Ocijenio je da Abazović preuzima nadležnosti sudije i na nedozvoljen način pokušava osporiti pravo čestitih i uglednih preduzetnika da kapitalom svojih preduzeća jemče za Petra Lazovića, istovremeno zanemarujući okolnost da od istih privrednika Abazović i njegovi malobrojni preostali ministri primaju platu

Povodom saopštenja premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazoviću, a tiče se jemstva ponuđenog za Petra Lazovića, kao branilac koji je potpisao predlog za određivanje jemstva, advokat Nikola Martinović naveo je da Abazović "narušava tekući sudski postupak, i otvoreno krši pretpostavku nevinosti koja bi trebala da važi za svakog građanina, pa i Petra Lazovića".

Inače, Abazović je na današnjoj sjednici vlade, između ostalog naveo da građani treba da znaju kako neko, ko je državni službenik, može da garantuje sa šest miliona eura svoju kauciju.

- Na ovaj način, lična opsjednutost g.Abazovića porodicom Lazović i njihovim prijateljima pretvara se u otvoreni politički progon porodice Lazović, koji u maloj zajednici kao što je crnogorsko društvo rezultira flagrantnim kršenjem osnovnih ljudskih prava Petra Lazovića, o čemu su već upoznate međunarodne institucije. Dritan Abazović, sa pozicije premijera Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje, preuzima nadležnosti sudije i na nedozvoljen način pokušava osporiti pravo čestitih i uglednih preduzetnika da kapitalom svojih preduzeća jemče za Petra Lazovića, istovremeno zanemarujući okolnost da od istih privrednika Abazović i njegovi malobrojni preostali ministri primaju platu, naveo je Martinović.

Kako je dodao, porijeklo kapitala više preduzeća koja su jemčila za slobodu Petra Lazovića bilo je predmet provjere nadležnih sudskih organa, "i za informciju Abazoviću, sve provjere su dale isti rezultat – kapital je stečen decenijskim radom urednih poreskih obveznika, koji su na bijeloj listi poreskih obveznika Poreske uprave Crne Gore".

- Osim što direktno narušava integritet sudskog postupka, Abazović javno uvodi dvostruke moralne standarde. Jedan za sebe, a drugi za Petra Lazovića i sve druge koji nisu njemu politički bliski. Kada prima platu od novca predzeća koja jemče za Petra Lazovića, novac je poželjan, a kada isti jemče za Lazovića onda je sumnjiv. Zbog javno iskazanog dvostrukog aršina g.Abazovića, pozivam ga da on sam, kao sto to na sjednici Vlade očekuje od jemaca Petra Lazovića, saopšti makar jednu provjerljivu činjenicu o porijeklu mita od 21.milon eura za koje je javno, sam rekao da mu je nuđeno, istakao je Martinović.

Na taj način, zaključuje, dao bi najbolji doprinos primjeni očekivanog zakona o porijeklu imovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:30