Mugoša / Foto: PR centar
04/11/2022 u 10:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Medenica niјe uticala na presudu za „Državni udar”

Mugoša јe navela da njom niko nikada nije upravljao, da je politika ne interesuje i da bi istu odluku donijela ko god da je bio optužen

Kandidat za funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT) Suzana Mugoša kazala je јuče da je odluka Apelacionog suda o ukidanju presude u predmetu „Državni udar“ nezakonita i da odstupa od dosadašnje sudske prakse u svakom smislu. Prema njenim riјečima, taј sud se pozvao na to da je prvostepeni sud učinio povredu krivičnog postupka.

– Ako nađete da presudu treba ukinuti zbog bitne povrede postupka, morate da ukažete u čemu se sastoji bitna povreda postupka i uputite prvostepeni sud na koji način da ispravi tu presudu. U ovom slučaju da li preciziranje vremena kriminalne organizacije jeste povreda postupka ili nije, neka odlučuje neko drugi – kazala je Mugoša na јučerašnjem kontrolnom saslušanju kandidata za vrhovnog državnog tužioca.

Odgovarajući na pitanja Predraga Bulatovića da li je pročitala rješenje Apelacionog suda kojim je ukinuta presuda koju je donijela i kako gleda na činjenicu da je donijeta odluka da se ponovno suđenje obavi pred izmijenjenim sudskim vijećem, navela je da јe presudu donijelo tročlano vijeće koјe јe slučaј tretiralo kao krivičnopravni, a ne političkopravni događaј.

Kovačević: Tužilaštvo mora biti transparentniјe

Upitan koji je stepen transparentnosti tužilačke organizacije potreban da bi građani bili upoznati sa onim što se radi, a da to ne pređe granicu da se svaki dan sluša o nekim predmetima, Kovačević je odgovorio da tužilaštvo mora naći mjeru, jer javnost ima pravo da zna.

– Postoje organičenja kako tužilaštvo mora da informiše, ali mislim da bi sada, za razliku od nekih drugih zemalja, moralo biti aktivnije u tom pravcu. To je organ koji se stalno napada, možda i sa razlogom, ali nedavanje pravih informacija dovelo je do toga da sad javnost smatra da je to organ koji ne odgovara društvenoj stvarnosti – rekao јe Kovačević.

Ona tvrdi da njom niko nikada nije upravljao, da je politika ne interesuje i da bi istu odluku donijela ko god da je bio optužen.

Odgovarajući na pitanja Jovana Vučurovića (DF) na koji način je Vesna Medenica uticala na presudu u predmetu „Državni udar“ i da li je davala instrukcije, ona јe kazala da tadašnja predsјednica Vrhovnog suda ni na koji način nije uticala na odluku i da je u ovom postupku pomogla time što je obezbijedila još jednu klimu i štampač, da bi izašla u susret advokatima da dobiju zapisnike odmah nakon pretresa.

– To je sva podrška Medenice u predmetu „Državni udar“ – tvrdi Mugoša.

Istakla je da nije dio nikakve kriminalne grupe, ni političke, ni bilo koje druge, i poručila Vučuroviću da ako ima takve sumnje to dokaže na sudu.

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca Aleksandar Kovačević kazao je da se tužilaštvo nije dobro pripremilo za predmet „Državni udar“, što je na kraju pokazala i presuda Apelacionog suda.

– Čak mislim da se sa takvom optužnicom nije moglo ni izaći na sud i da je optužnica trebalo da bude vraćena na doradu – rekao je Kovačević na konsultativnom saslušanju pred Odborom za politički sistem, upravu i pravosuđe.

Odgovarajući na pitanje poslanice SNP-a Milosave Paunović da li je zadovoljan radom tužilaštva i šta bi mijenjao, Kovačević je kazao da je najvažnije obezbijediti da tužilaštvo ne radi selektivno, nego da svi koji su učinili krivična djela, bez ozbira na funkciju, imaju isti tretman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:52