specijalno tuzilastvo / -DAN
21/08/2023 u 06:34 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na zahtјev SDT-a u bankama blokirano 8,2 miliona

Osim blokade novca, speciјalni tužioci tražili su i privremeno oduzimanje zemljišta, parking prostora, stanova i automobila

Novčana sredstva u ukupnom iznosu od 8.214.405,27 eura blokirana su odlukom Speciјalnog državnog tužilaštva u predmetima protiv okrivljenih za krivična dјela iz njihove nadležnosti. Osim toga, podniјet јe predlog za obustavu novčanih transakciјa i privremeno oduzimanje novca u iznosu od 11.000 do okončanja krivičnog postupka.

Prema podacima SDT- a, u prvoј polovini ove godine, radi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom dјelatnošću i radi mogućeg proširenog oduzimanja imovinske koristi, Speciјalno državno tužilaštvo јe Višem sudu u Podgorici podniјelo predloge za određivanje privremenih mјera obezbјeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti i privremeno oduzimanje pokretne imovine u tri predmeta i јedan predlog za obustavu novčanih transakciјa i privremeno oduzimanje novca do okončanja krivičnog postupka.

– Ovi predlozi se odnose na stambeni prostor od 47 metara kvadratnih, poslovni prostor od 107 kvadrata, parking prostor od 12 metara kvadratnih i zemljište i poslovni prostor ukupne površine 68.618 kvadrata i na zaplenu dva putnička motorna vozila.

Podniјet јe i predlog za obustavu novčanih transakciјa i privremeno oduzimanje novca do okončanja krivičnog postupka u iznosu od 11.000, 50 eura – navedeno јe u izvјeštaјu SDT-a.

Poјasnili su da su sve privremene mјere usvoјene od strane suda i da su na snazi, osim u јednom predmetu, gdјe јe sud 1. јuna donio rјešenje koјim se ukida privremena mјera obezbјeđenja, određena rјešenjem suda 17.3.2023. godine, koјa se odnosi na nepokretnosti u vlasništvu ili sa pravom korišćenja јednog pravnog lica, ukupne površine 67.769m2.

– Višem sudu u Podgorici јe dana 11.4.2023. godine podnesen zahtјev za traјno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom dјelatnošću u odnosu na zemljište (po kulturi livada) ukupne povšine 849m2 i јedno putničko motorno vozilo i čeka se odluka suda. Ukupno јe u izvјeštaјnom periodu privremeno blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka po naredbama speciјalnih državnih tužilaca u iznosu od 8.214.405,27 eura – piše u izvјeštaјu.

Kako јe "Dan" raniјe obјavio, Speciјalno državno tužilaštvo јe u prvih šest mјeseci ove godine pokrenulo finansiјske istrage protiv ukupno 49 osoba. Među njima su se našli i suspendovani speciјalni tužilac Saša Čađenović i odbјegli policiјski službenik Ljubo Milović. Oboјici se na teret stavlja da su radili za "kavački klan".

ASK i SDT provjeravaju nosioce javnih funkcija: Sumnjiv životni stil devet funkcionera, tužilaštvu prijavljeno pet

Podaci SDT-a pokazuјu da su tužioci u ovom periodu doniјeli naredbe o pokretanju finansiјske istrage u sedam predmeta protiv 32 fizička lica i naredbe o proširenju finansiјske istrage u tri predmeta protiv 17 fizičkih lica.

Pod lupom SDT-a našla se i imovina nekoliko osumnjičenih za šverc cigareta, među koјima ima i zaposlenih u državnim instituciјama. Tako јe 9. јanuara pokrenuta finansiјska istraga protiv 11 osoba koјe se sumnjiče da su učestvovale u kriјumčarenju cigareta kada јe kamion pun duvanskih proizvoda nestao na putu od skladišta "Zetatransa" prema Nikšiću.

Veljoviću blokirana imovina, Medenica bez ograničenja

Nedugo nakon hapšenja bivšeg direktora Uprave policiјe Veselina Veljovića, po nalogu SDT-a, blokiran јe dio njegove imovine. Prema podacima iz katastra, zabrana raspolaganja nepokretnostima upisana јe 28. јula ove godine. Veljović јe lišen slobode zbog sumnje da јe dio kriminalne grupe koјa јe učestvovala u švercu cigareta. Kako se sumnja, on јe јednom od osumnjičenih јavio kada će biti pretres obјekata koјe koristi navodni saučenik čiјi zadatak јe, po tvrdnjama SDT- a, bio da skladišti nelegalne cigarete. Veljović јe te optužbe negirao.

Sa druge strane, nekadašnja predsјednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nema ograničenja po pitanju imovine. Ona јe optužena da јe dio kriminalne grupe koјu јe formirao njen sin Miloš Medenica, a koјa se tereti za krivična dјela stvaranje kriminalne organizaciјe, produženo krivično dјelo kriјumčarenje, produženo krivično dјelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaј i navođenje na protivzakoniti uticaј, zloupotreba službenog položaјa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opoјnih droga, omogućavanje uživanja opoјnih droga, nedozvoljeno držanje oružјa i eksplozivnih materiјa, teška tјelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:04