/ - DROGA ILUSTRACIJA FOTO: UPCG
30/07/2023 u 20:00 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Narko-biznis i dalje u usponu: Kilogram kokaina u Crnoj Gori oko 40.000 eura

Proizvodnja i distribucija ove droge je ponovo u usponu. Krijumčarenje droge na međunarodnom nivou doživljava novu ekspanziju

Korona virus, rat u Ukrajini, inflacija... Sve to uzdrmalo je svjetsku ekonomiju. Privrerda je i kod najrazvijenijih zemalja, barem na tren, bila bačena na koljena. Cijene osnovnih životnih namirnica su u rastu, kao i industrijskih derivata. Sankcije koje se uvode na međunarodnom nivou stvaraju blokade u spoljno-trgovinskoj razmjeni.

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Sve to je promjenilo svjetski ekonomski tok, ali za narko-industriju moglo bi se reći da nema većih posledica. Proizvodnja i distribucija kokaina je u rastu, a Balkanski kartel i dalje je moćan. 

Kako pojašnjava za portal Dan kriminolog i profesor Velimir Rakočević kilogram kokaina u našoj zemlji košta oko 40.000 eura.

(ФОТО) "Брендирани кокаин": Скривене поруке за шкаљарце и кавчане - од Кристијана Роналда, Ковид-19 до 777

-Cijena kokaina stagnirala je samo u vrijeme korone, jer je prije svega došlo do zatvaranja kluibova za konzumaciju droge ali se brzo oporavila i ona danas prati cijene drugih proizvoda. Proizvodnja i distribucija ove droge je ponovo u usponu a krijumčarenje droge na međunarodnom nivou doživljava novu ekspanziju. Cijena nije rasla samo u vrijeme pandemije kada je u kompletnom  kriminalnom lancu došlo do problema u proizvodnji i plasmanu kokaina ali kad je kovid popustio  proizvodnja i transport droge je pojačan kao i u period prijje pandemije - kazao je kriminolog i profsor za portal Dan Velimir Rakočević.

ULOGE U BALKANSKOM KARTELU: Crna Gora i Srbija "šefuju", Hrvatska, BiH i Slovenija logistička podrška

Rakočević pojašnjava da kada cijene globalno rastu to se zakonomjerno odražava i na proizvođače i distributere kokaina jer poskupljuje sirovina za proizvodnji droge kao i cijene usluga transporta.

Potražnja za kokainom, od strane zavisnika, je i dalje visoka. O tome govori i povećana proizvodnja ove droge.

Balkanski kartel glavni u narko poslu: U obračunima širom svijeta likvidirano više od 10 pripadnika

-Ilegalno tržište droge vrlo brzo se prilagođava novim trendovima i cijenu formira na način koji garantuje profit svima u kriminalnom lancu. Po principu spojenih sudova ukoliko poraste potražnja za kokainom krajnjih konzumenata odnosno narkomana doći će do povećane proizvodnje ove droge a tržište diktira cijenu koja u osnovi zavisi od broja onih koji ne mogu bez droge. Zbog toga je ovo veliko zlo teško u potpunosti suzbiti. To bi jedino bilo moguće ukoliko bi se značajno smanjio broj zavisnika od droge- navodi Rakočević.

Kilogram kokaina  oko 40.000 eura

Cijena kokaina zavisi od više faktora. U krijumčarskom loancu svi dobijaju određeni procenat.

-Ako pođemo do procjena da je trenutno cijena 1 kg kokaina u  Zapadnoj Evropi između 75.000 i 85.000 eura u tu cijenu ulazi 3-5% od ukupne cijene koju dobijaju proizvođači u Južnoj Americi, zatim,  oni koij vrše transport droge do krajnjeg odredišta koji uzimaju oko 30% a ostatak pripada organizatorima i lokalnim prodavcima droge. Kilogram kokaina u našoj državi košta oko 40.000 eura  a prema procjenama broj konzumenata se kreće od dvije do četiri hiljade- precizira Rakočević.

Iako oslabljen, balkanski kartel je i dalje vrlo moćan o čemu govore brojne zaplene droga koju su krijumčarili pripadnici ovog kartela što se vidi iz zvaničnih izvora, smatra Rakočević.

Luka Bar jedna od važnih tranzitnih tačaka za šverc

-Međutim oni kao i drugi karteli zavise od glavnih aktera na narko tržištukao što su Kolumbijski, Meksički i drugi narko karteli. Čak i dileri na sitno u pojedinim svjetskim metropolama zavise od snage glavnih organizatora ovih protivzakonitih aktivnosti- dodaje on.

Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord: Balkanski i meksički karteli najbliži zalihama

I među turistima koji dolaze, ima onih koji posežu za ovom psihoaktivnom supstanocm, što utiče na narko tržište.

-Među turistima je uvijek jedan broj onih koji dolaskom na određenu destinaciju sa sobom nosi i naviku da konzumiraju drogu. Ako je ponuda droge veća od potražnje onda će cijena droge biti niža i obratno. Ukoliko cijena bude previsoka potražnja ipak ne pada jer za narkomane ne postoje prepreke da dodju do droge po svaku cijenu- pojašnjava kriminolog.

Švercerska ruta na Balkanu i dalje dobro poznata - prednjače Luka Bar i Luka Drač.

-Kokain se prekomorskim putem krijumčari najčešće u luke Drač i Bar a nakon toga u manjim pošiljkama drumskim prevounim sredstvimadroga se većinom transportujena tržište Evropske Unije, a jedan manji procenat ostaje u regionu- navodi Rakočević.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:33