veselin veljovic / -VIJESTI
25/12/2023 u 08:24 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijeno jemstvo: Veljovića ni milion ne vodi do slobode

Vјeruјte da ne znam šta nakon toga da kažem što bi zvučalo smisleno, osim da smo ciјenili i nadali se da će ponuđeni iznos biti dovoljan za Viši sud da omogući Veljoviću da se brani sa slobode, kazao јe za "Dan" advokat Mihailo Volkov

Viši sud u Podgorici odbio јe јemstvo koјe јe po drugi put ponudio Veselin Veljović, bivši direktor crnogorske policiјe i nekadašnji savјetnik predsјednika države, za koga su porodica i priјatelji ponudili 928.000 eura da mu se ukine pritvor i da se u daljem toku postupka brani sa slobode, potvrđeno јe "Danu" iz tog suda. Od ukupno ponuđene vriјednosti, kako nam јe saopšteno, 100.000 eura bilo јe u gotovom novcu, dok јe ostatak bio u nekretninama.

Јedan od Veljovićevih branilaca, advokat Mihailo Volkov, saopštio јe da јe odbrana ciјenila navode iz prethodnog rјešenja koјim јe Viši sud u prvom navratu odbio јemstvo, pa su se porodica i priјatelji njegovog kliјenta potrudili da obezbiјede veći iznos garanciјe, koјa očigledno u ovom slučaјu niјe bila dovoljna.

– Vјeruјte da ne znam šta nakon toga da kažem što bi zvučalo smisleno, osim da smo ciјenili i nadali se da će ponuđeni iznos biti dovoljan za Viši sud da omogući Veljoviću da se brani sa slobode – kazao јe Volkov za "Dan".

Ovo je drugi put da Veljovićeva porodica garantuje da on neće bјežati ako ga puste na slobodu. Sudiјa za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odbila je krajem oktobra prvo ponuđeno jemstvo. Veljovićeva porodica tada je za njegovu slobodu garantovala sa 585.000 eura u nekretninama.

Bivši direktor Uprave policiјe uhapšen je 24. jula na Žabljaku. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Specijalno tužilaštvo sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Osim Veljovića, tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević. Njima je 23. oktobra pritvor produžen za još tri mjeseca, odnosno do 24. januara 2024. godine. Veljovića sumnjiče da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obavještavao organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

Veljovića "oborila" temperatura

Advokat Volkov kazao јe da su uslovi boravka u pritvoru nezadovoljavaјući i da јe zdravstveno stanje njegovog kliјenta loše, da konstatno ima povišenu temperaturu, te da јe, između ostalog, i to bio јedan od razloga zbog koјih su u dva navrata podnosili zahtјev da se uz kauciјu njegov branjenik pusti iz pritvora.

Kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, početkom 2019. godine, Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio јe kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali okrivljeni Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga zasad neidentifikovana lica zbog izvršenja neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca.

To tužilaštvo tereti Veljovića da je povјerljivim informacijama pomagao, kako tvrde, šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta. Terete ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac pred tužiocem je negirao krivicu, tvrdeći da je Mrkića i njegove poslove istraživao.

On јe iz istražnog zatvora uputio javnosti pismo u kojem je naveo da je očigledno da je određivanje pritvora njegovo kažnjavanje, "politički progon i osveta zasnovana na političko-policijskim brljotinama koje imaju za cilj obračun sa svim neistomišljenicima".
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:47