Visi sud privodjenje / VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
12/02/2024 u 16:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Paović: Optužen sam na riječ, kao što se optužuju međusobno ministri Adžić i Milović

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

U podgoričkom Višem sudu iznošenjem odbrane nastavljeno je suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković. Ova grupa, prema evidenciji policije, dopvodi se u vezus a kavačkim klanom.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Današnje ročište počelo je završavanjem iznošenja odbrane od strane optuženog Uroša Vučinića.

Vučinić: Službenici specijalnog tima su me mučili, skidali golog, davili kesom i pržili elektrošokerom

Na kon toga, prigovorio je optuženi Goran Raičević koji je sudu ukazao da je primjetio da je Vučinić čitao izjavu sa papira pred SDT. Zatim je reagovao i optuženi Mošo Paović koji je kazao da je on optužen na riječ, "baš kao što se međusobno optužuju bivši ministar Filip Adžić i ministar Andrej Milović na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu".

Suđenje Mujoviću i grupi: "Službenici policije koji su hapsili optužene, sada su osumnjičeni da su dio kriminalne organizacije"

- Samo, ja sam u pritvoru, a oni su posle toga otišli na ručak  - kazao je Paović naglašavajući da nema istine ni konkretnih dokaza protiv njega u ovom postupku, kao ni u izjavi koju je Vučinić dao pred SDT a od koje je pred sudopm odstupio.

Zatim je odbranu iznio optuženi Abdić Davor. On je kazao da negira navode optužnice i da ne priznaje izvršenje bilo kojeg krivičnog djela.

- Nisam član nikakve kriminalne organizacije. Po optužnici, ova kriminalna organizacija formirana je 2017., a ja se pominjem za djelo iz 2020. Cimere iz sobe sam upoznao kada sam doveden u istražni zatvor. Optuženog Nikolu Drecuna nisam poznavao, došao je prije događaja u sobu 5-10 dana (prije ranjavanja Ranka Radulovića u UIKS). Bio je skoro nepokretan (nakon što je progutao žilet, da bi se spasio od policijske torture). Na snimku se može vidjeti da ja nemam veze sa tim. Ranka Radulovića ne znam i nemam motiv za napad na njega i nemam veze sa tim. Pogledajte snimak i vidjećete -  kazao je između ostalog optuženi Abdić.

Zurovac: Odgovorno tvrdim da nisam kriv

Optuženi Nemanja Zurovac je takođe negirao navode iz optužnice i krivicu.On je sudu pokazao svoju originalnu izjavu koju je dao u SDT i naglasio da je u optužnici došlo do propusta i da je njegova izjava izmjenjerna.

On je kazao da Ranka Radulovića ne poznaje i da ne zna da li je neko htio da ga ubije ili ne i da ga to i ne zanima.

- Odgovorno tvrdim da nisam kriv. Ako mi je jedino djelo što sam refleksno uhvatio komandira za struk, tu sam i spreman sam da odgovaram za to. Ostajem pri izjavi koju sam dao 8.6.2020. kod tužioca Saše Čađenovića -  kazao je Zurovac.

Sudu je ukazao da dvije razlike u njegovoj izjavu u odnosu na onu koja je u optuužnici SDT-a.

- U djelu u kojem sam kazao da od cimera iz sobe poznajem samo Jovana Žmukića, tužiteljka je stavila u optužnici da sam rekao da poznajem sve, a nisam to rekao. I u djelu gdje sam rekao da sam čuo provokacije i da su one normalna pojava u zatvoru od strane drugih zatvorenika, ali da mi nije bitno i da me ne znaima ko je provocirao - tužiteljka je stavila da sam rekao da nisam čuo ništa, a nisam tako rekao - naglašava Zurovac.

On je sudiji Đuričkoviću poručio da se na snimku vidi da je refleksno uhvatio komadira oko struka  i da misli da ga je možda držao sekund, dva.

-Išao sam prvi, zastao da se javim komandiru što je i običaj. zatim se iza mene nešto desilo, ja sam refleksno uhvatio komandira oko struka i zadržao ga mislim sekund ili dva, jer je krenuo ka Paoviću i nisam znao kakva mu je namjera. Ranka Radulovića ne poznajem - navodi se u izjavi Zurovca pri kojoj je ostao od ranije.

 

Optuženi Alkesandar Tomačević je takođe negirao navode optužnice i izvršenje krivičnog djela i ostao pri iskazu datom u SDT.

Zatim je odbranu iznio Ivan Tekilerović. On je kazao da je pretprio torturu od strane službenika Specijalnog tima, da su ga tukli, stavljali mu kesu na glavu, udarali pištoljem  po glavi, stavljali mu pištolj u usta i tukli ga preko pancira...

Suđenje Mujoviću i grupi - zatraženo izuzeće tužiteljke: "Optuženog nazvala ljigom, pristrasna je"

- Tužiteljka je bila prisutna u prostorije gdje sam bio i gdje su mi dali već napisani iskaz službenici Specijalnog tima... Nudili su mi novac da bih dao izjavu koja je napisana i da bih optužio druge. Prijetili su mi ubistvom,  prijetili su meni i mojoj prodici, ženi i djeci. Ja ove ljude ne znam. Meni i mojoj porodici nacrtana je meta. Ja sam došao da radim kao pekar, to i jesam -  kazao je između ostalog optuženi.

On je istakao da mu je tužiteljka rukom sugerisala koja imena i prezimena da pročita sa papira, koga sve da optuži.

Nakon njegovog iskaza advokat je zatražioda se izvrši uvid u audio-video zapisa sa njegovog saslušanja u SDT, zbog određenih " nelogićnosti".

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Ivan Tekilerović,  Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić, Aleksandar Tomačević i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 07:29