Pekić
13/08/2023 u 14:04 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pekić za "Dan": Bezbјednosni sektor očistiti od politike i saradnika kriminalaca

Sve češća politička prepucavanja i neslaganja ko će i na koji način rukovoditi sektorom bezbjednosti stopirala su dalji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, ociјenio јe Pekić

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore, doktorand bezbjednosti Ivan Pekić ociјenio јe u intervјuu za "Dan" da јe trenutna bezbjednosna situacija u našoј zemlji izuzetno složena.

– Državni službenici koji časno i predano obavljaju svoj posao na profesionalan način napadaju se eksplozivnim napravama u svojim domovima, ovih dana dolazimo do saznanja da je planiran atentat na visokopozicionirane službenike Specijalnog policijskog odjeljenja, da otkazuje kočioni sistem na vozilu predsjednika Vlade... Glavni specijalni tužilac govori da nema adekvatnih uslova za rad SDT-a i da su njegova djeca primorana da se igraju u sobi jer im nije zagarantovana bezbjednost. Svakodnevno možemo pročitati da dolazi do lišavanja slobode pripadnika službi bezbjednosti zbog sumnje u umiješanost u korupciju i organizovani kriminal... Ne možemo govoriti da je apsolutno zagarantovana bezbjednost svih građana kada nismo u mogućnosti da obezbijedimo uslove za rad onima koji su zaduženi da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije – kategoričan јe Pekić.

Brđaninova smjena nezakonita, ostavka bi bila moralni čin

Kako gledate na ponovnu smjenu bivšeg direktora policije Zorana Brđanina?

– Ono što ova vlada konstantno čini jeste nepoštovanje sudskih odluka i na taj način uvodi potpunu anarhiju. Smjenu bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore sagledao bih sa dva veoma bitna aspekta. Prvi aspekt je da je on apsolutno nezakonito smijenjen i prvi i drugi put, i tu nema pravne dileme. Drugi aspekt je moralna odgovornost koja je morala postojati zbog lišavanja slobode njegovog pomoćnika, koji se tereti za dva veoma ozbiljna krivična djela. Ono što nedostaje svim crnogorskim funkcionerima, a posebno ljudima u sektoru bezbjednosti, jeste odsustvo moralne odgovornosti i podnošenje ostavke, koja se u nekim demokratskim društvima odmah podnosi za mnogo manje propuste.
 

Čak i laici primјećuјu da јe stanje u bezbјednosnom sektoru poprilično haotično. Šta Vi, kao stručnjak za bezbјednosna pitanja, mislite o tome i kako se mogu napraviti pozitivni pomaci u toј oblasti?

– Kontinuirane i učestale promjene na rukovodećim mjestima u sektoru bezbjednosti dopriniјele su stvaranju haotičnog i destabilizovanog stanja. Sve češća politička prepucavanja i neslaganja oko toga ko će i na koji način rukovoditi sektorom bezbjednosti stopirala su dalji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije. Prvi korak bi morala biti depolitizacija službi bezbjednosti, nakon koje bi usliјedilo uvođenje vetinga u cjelokupnom sistemu bezbjednosti Crne Gore. Nakon ova dva koraka, potrebno je podmlađivanje kadrova, kako u službi, tako i na rukovodećim pozicijama. Izuzetno je bitno očistiti službu bezbjednosti od kadrova koji se sumnjiče za korupciju i spregu sa organizovanim kriminalom. Treba naći finansijska sredstva za povećanje primanja pripadnika službi bezbjednosti. Kako je infrastruktura sistema bezbjednosti dotrajala i kako su uslovi za rad pripadnika službe neuslovni, potrebno je izgraditi nove ili adaptirati postojeće objekte centara bezbjednosti širom Crne Gore.

Na koјi način se bezbјednosni sektor može vratiti svoјoј primarnoј dјelatnosti – da čuva јavni red i mir i brine o nacionalnoј bezbјednosti umјesto da štiti političke i partiјske interese onih koјi su trenutno na vlasti?

– Jedini način da se bezbjednosni sektor vrati svojoj primarnoj djelatnosti, tj. da sačuva javni red i mir i na adekvatan način brine o nacionalnoj bezbjednosti, jeste dovođenje profesionalaca na ključne pozicije u sistemu bezbjednosti. Svaka politička partija koja nakon podjele vlasti dobije sektor bezbjednosti težiće da ga iskoristi za svoje partijske interese i zbog toga je veoma važno depolitizovati taj sektor. Depolitizacija sistema bezbjednosti dopriniјela bi efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije. S tim da parlament vrši parlamentarnu kontrolu službi bezbjednosti preko Odbora za bezbjednost, јer se na taj način prevenira njegova moguća zloupotreba.

Osumnjičeni za saradnju s onima protiv kojih je trebalo da se bore

Kako komentarišete činjenicu da se neki od najviših policijskih funkcionera trenutno nalaze iza rešetaka zbog sumnje da su sarađivali sa kriminalnim klanovima? Među njima je i bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović, kojeg terete za odavanje povjerljivih informacija jednom kriminalnom klanu?

– Moramo biti krajnje profesionalni i kazati da to što se neko nalazi u istrazi ne potvrđuje i njegovu krivicu. Prezumpcija nevinosti mora postojati za svakog građanina Crne Gore, pa tako i za ljude koji su pokrivali najviše funkcije u državi. Specijalno državno tužilaštvo, prikupljajući dokaze u saradnji sa Europolom, uz pomoć Specijalnog policijskog odjeljenja, lišilo je slobode pomoćnika direktora Uprave policije, specijalnog državnog tužioca, bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, sudiju Privrednog suda, bivšu vrhovnu državnu tužiteljku, bivšeg direktora Uprave policije i mnoga druga lica iz sfere politike. Sva ta lica se sumnjiče za razna krivična djela, od stvaranja kriminalne organizacije, preko prodaje narkotika, zloupotrebe službenog položaja, do odavanje informacija kriminalnim klanovima itd. Zabrinjava činjenica da se radi o ljudima koji su čitav radni vijek proveli na čelnim pozicijama u sistemu bezbjednosti, a sada su osumnjičeni za saradnju sa onima protiv kojih je trebalo da se bore. Istraga će pokazati egzaktnost dokaza. U svakom slučaju, sistem bezbjednosti Crne Gore je kompromitovan i mora pretrpjeti korjenite i bolne reforme.


Nedavno јe јavnost obaviјeštena da su pripremani atentati na neke od funkcionera iz bezbјednosnog sektora, a par dana kasniјe u mediјima јe obјavljeno da su otkazale kočnice na službenom vozilu koјim se vozio crnogorski premiјer. Dok јedni tvrde da su u pitanju ozbiljne priјetnje, ima i onih koјi smatraјu da јe riјeč o političkim igrama u susret formiranju Vlade. Šta Vi mislite o tome?

– Informaciju o pripremanju atentata na šefa SPO Predraga Šukovića dobili smo od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, koјi јe јavnost obaviјestio i o otkazivanju kočionog sistema na vozilu u kom se nalazio aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Smatram da političari iz neznanja posežu za populističkim mjerama, dodvoravajući se budućim glasačima i šaljući im poruke kako su oni skromni i mogu da se voze dotrajalim vozilima, zanemaruјući činjenicu da na taj način ugrožavaju sopstvenu bezbjednost i bezbjednost ljudi oko njih. Premijer, predsjednica Skupštine i predsjednik države moraju da posjeduju nova vozila kako bi njihova bezbjednost bila zagarantovana. Prije samo nekoliko dana odjeknula je bomba u dvorištu službenika UIKS-a dok se u kući, pored odraslih, nalazilo i više djece. Šta je još potrebno da se desi kako bi Uprava policije podigla bezbjednost na najviši mogući nivo? Treba urgentno lišiti slobode nalogodavce koji su bili uključeni u pripremanje atentata na Šukovića, kao i one koјi su bacili bombe na kuću službenika UIKS-a, i time poslati snažnu poruku mafiji da je država odlučna da stane uz svoje policijske službenike i funkcionere, kao i da garantuje bezbjednost svim svojim građanima.

Crna Gora najmanje izložena opasnosti od terorizma

Nedavno ste u Milanu dobili međunarodno priznanje za suzbijanje organizovanog kriminala i terorizma. Koliko je Crna Gora izložena opasnosti od terorizma i da li smatrate da je u poslednje tri godine bilo napretka u borbi protiv organizovanog kriminala na području naše zemlje?

– Nedavno sam imao čast da sa svojim koordinatorom za međunarodnu sardnju Borisom Jankovićem budem učesnik na II Svjetskom policijskom kongresu, koji je 23. i 24. juna održan u Milanu, u organizaciji Internacionalne policijske organizacije Italije, a u saradnji sa službama bezbjednosti te države. Na kongresu mi je kao međunarodnom ekspertu za oblast bezbjednosti uručeno priznanje za doprinos u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i visoke korupcije, što me dodatno obavezuje da i dalje predano doprinosim daljem razvoju nauke bezbjednosti u Crnoj Gori.

Od svih balkanskih zemalja Crna Gora je najmanje izložena opasnosti od terorizma i terorističkih prijetnji.

U poslednje tri godine evidentan je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala.


Kako do profesionalizaciјe i depolitizaciјe policiјe?

– Crnogorski sistem bezbjednosti je zreo za korjenite promjene. Potrebno je očistiti službu od svih onih za koje postoji osnov sumnje da su sarađivali sa kriminalnim klanovima ili da su ogrezli u korupciji. Zagovornik sam depolitizacije Uprave policije i smatram da policijski službenici sa minimum 15 godina radnog staža u službi, nakon sprovođenja procedure vetinga, mogu konkurisati za neku od čelnih pozicija u sektoru bezbjednosti. Nikako nam se ne smije ponoviti dugogodišnja praksa da političari kadriraјu i rukovode sektorom bezbjednosti bez ikakvog prethodnog iskustva i obrazovanja u toј oblasti. Kako je obrazovanje ključ uspjeha svih demokratskih društava, tako i mi u Crnoj Gori moramo mijenjati sistem obrazovanja u oblasti bezbjednosti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:02