/ - FOTO: BILJA BRAŠNJO
20/06/2023 u 17:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljačka pošte i ubistvo Mrdaka: "Nismo nosili pancire jer su bili neispravni, napale su nas dvije osobe"

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povdom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak. Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću. 

Tako su u svojstvu svjedoka saslušani Dragiša Dendić, Božidar Zejak, Renata Perović, Mišo Koprivica  Anka Koprivica i JelEna Gardašević.

PLJAČKA POŠTE I UBISTVO MRDAKA - Miljković negirao kirivicu: Imao sam vezu kod službenika MUP-a Crne Gore

Dendić svjedočio o napadu

Dragiša Dendić, kolega pokojnog  Ljubiše Mrdaka, ostao je pri ranijem iskazu i govorio o napadu kojise dogodio na njih kobnog dana.

- Ja sam toga dana vozio, izašao sam iz vozila da otvorim kolegi vrata i perifernim vidom sam primjetio dva lica kako prilaze. Sve se brzo dogodilo...Zadobio sam dva udarca u potiljak i pao sam, azatim neki sprej u lice, tada nisam ništa vidio...Znam napamet gdje su stepenice od Pošte i nasumično, tumarao sam, išao ka njima. Zatim sam začio pucnjavu i uzeo sam službeni pištolji, sva sreća pa sam bio pribran jer nisam najbolje vidio u tom trenu od spreja- kazao je Dendić.

On je lice koje ga je udarilo opisao kao visoko do 1, 85 metar, mršavo, sa kačketom na glavi, dugačkom kabanicom i medicinskom maskom na licu i svijetlim očima. Drugo lice je opisao kao nisko. Naglasio je da, pošto je tada on bio za volanom, po propisima posla je geldao i nije primjetio da ih neko prati.

On je dodao da oni nisu imali dodira sa novcem tokom izvršenja svog posla.

PLJAČKA POŠTE I UBISTVO MRDAKA -Knežević i Albijanić negirali krivicu: "Ako lažem, osudite me na 40 godina robije"

Na pitanja advokata iz redova odbrane ponovio je da je njihov zadatak bio samo transport i obezbjeđivanje novca i prevoz poštara. Kazao je da je sa njima bio i trezorista i da on i Mrdak nisu, i da inače nije pravilo, prisustvovali primopredaji bara u prevoj banci. Dodao je da samo nekad pomognu trezoristi oko unosa ili iznosa novca i da nikad ne znaju količinu novca koju pevoze. 

Kako je kazao dešavalo se, to je pravilo koje mu je ponato mjesec dana prije trafedije, da ne prevoze cijelu količinu novca već iz nekoliko puta.

-Odprilike smo koristili istu putanju, najbrža je i najbezbjednija..tu je hotel..

- Nismo ulazili na glavni ulaz pošte, gdje ulaze građani, već na zadnji-odgovorio je on na pitanje advokata Srđanja Lješkovića.

Na pitanje advokatice Maje Zeković kazao je da je od filijale Prve banke do Pošte 2 udaljensot kilometar ipo.

On je na pitanje advokata Srđana Lješkovića kazao da ne radi više za firmu u kojoj je obavljao obezbjeđenje i transport vrijednosti innovca i da je otakz dao iz emotivnih razloga.

- Da li bi Vi radili a da znate da možete da stradate kao Mrdak- upitao je svjedok.

Stari panciri i objektivna odgovornost firme

Na pitanje advokatice Maje Zeković istakao je da toga dana on i Mrdak nisu nosili pancire.

- Propisi posla su da moramod a nosimo pancire. Nši su bili istrošeni, stari, spadali su i otkopčavali se..Nisu mogli pravilno da stoje..Mi smo više puta ukazivali u firmi na situacijus a pancirima...Dokle je stigla nabavka ne znam...Mrdak je kobnog dana skinuo pancir a zatim i ja, i pošli smo bez njih- pojašnjava svjedokDendić.

Advokatica Zeković je navela da je"objektivna  odgovornost za tragičan ishod Mrdaka, na firmi za koju su oni radili".

- Apsolutna objektivna odgovornost za smrt pokojnog Mrdaka, spada na stranu firme za koju sur adili- naglašava ona.

Svjedoci prpeoznali optuženog 

Božidar Zejak, Renata Perović, Mišo Koprivica  Anka Koprivica i Jela Gardašević su se izjasnili povoodm okolnosti iznajmljivanja stanova, za koje tužilaštvo navodi da su koristili neki od optuženih.

Naveli su da im stanovi ne gledaju ka Pošti ili ka dvorištu Pošte. Na to je advokatica Maja Zeković navela da  navodi tužilaštva u pogledu toga predstavljau podmetanje u optužnici.

Zejak je naveo da, nakon što je njegova ćerka objavila stan u oglas, lice koje se predstavilo kao Marko iz novog Sada. U svom iskazu naveo je da mu je bio čudan nakon nekog vremena, da su se par puta na kratko sreli i da je bio neuredan, da je nosio kantu od kreča i četke za farbanje, krečenje, da je imao kačket i bradu.  Zatim da mu je jedan dio novca, prvu kiriju dao unaprijed, a zatim dolazi do kašnjenja sa plaćanjem i nejavljanja.  Kazao je da im je "Marko" rekao da ima porodični problem i da će im se javiti. On nije mogao da prepozna optuženog Miljkovića kao to lice.

Mišo i Anka Koprivica  su slično opisali okolnosti povodm izdavanja njihovog stana. Naveli su takođe da su primili poziv od  osobe koja se predstavila kao Marko iz Novog Sada, da je bio neuredan i čudan, da je novac za kiriju dao unaprijed a zatim kasio sa plaćanjem i nije se javljao, pa se nakon par dana javio i psominjao takođe porodični problem i da će se javiti.

Zatim su naveli da je tokom jednog susreta, poslednjeg sa njim, on bio ošišan uredan i da je imao durgačiji naglasak, poput bosanskog. Na pitanje suda da pogledaju optuženog Miljkovića, njih dvoje su ga prepoznali kao lice koje se predtavljalo kao " Marko" i iznajmilo stan.

Mišo Koprivica je dodao da su službenici policije iz kanalizacione cijevi vadili neku garderobu i nešto što je ličilo na nailon. 

Kamere i obijena vrata od stana

Jelena Gardašević je svjedočila o iznajmljivanju stana optuženom Mitru Kneževiću. Prema njenom iskazu, on s enjoj nije lažno predstavio, već tačnim imenom i prezimenom.

Navela je da je on bio uredan,d a je radio kao fitnes trener i da kada je imao aobraćajnu nezgodu ga je posjetila.

- Tada su u stanu bili njegov brat, žena, dvoje djece...- dodala je ona.

Na to je optuženi Knežević kazao da je to dokaz da to nije bio nikakav štek stan.

Na pitanje advokata Srđana Lješkovića svi svjedoci koji su govorili o stanovima su kazali da nisu dobili nikakvu naredbu opretresu stana.

Gardašević je kazala da kad je pozvala policija ona je reklad a će doći za pet minuta da otovri stan.

- Kad sam došla zatekla sam obijen stan. Obijena vrata. Bila sam ljuta. Policjaca mi je rekaod a su mislili da su neki od optuženih unutra. J  sam im rekla da odlazim, a oni su razvalili vrata..Nisu našli nikog u stanu- navela je ona.

Advokat Srđan Lješković je zatim pitao zašto tužilaštvo nije zavelo u iskazu da je rekla da su joj vrata od stana bila obijena.

Na pitanje advokata Lješkovića i optuženog Kneževića kazala je da se na ulazu te zgrade nalazi kamera kao i ispred mnogobrojnih objekata koji se nalaze ispod zgarde i u njenoj okolini.

Navodi optužnice:

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

-Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

- Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:40