/ SLUCAJ STANOVI, PEDJA BOSKOVIC - IVAN PETROVIC-IPE
12/09/2023 u 18:55 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjutra kontrola optužnice u slučaju "afera stanovi"

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020.godine, članovi Komisije za stambena pitanja Vlade učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja

U podgoričkom Višem sudu za sjutra je zakazana kontrola optužnice u predmetu poznatom kao "afera stanovi" (stambeni krediti). 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je ranije predalo neposrednu optužnicu protiv  Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Suzane Pribilović, Damira Šehovića, Ivana Brajovića, Dragice Sekulić,  Dražena Miličkovića, Osmana Nurkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića. 

"Afera stanovi" - odgođena kontrola optužnice: "Sud će je potvrditi, neće je ni pročitati"

Optužnica je podignuta zbog postojanja sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

(VIDEO) Slučaj "Stambeni krediti": Damir Šehović tvrdi da Abazović krivičnom prijavom pokušava da podigne rejting

- Naime, okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koja je propisivala da se rješavanje stambenih potreba ostvaruje prema planu za rješavanje stambenih potreba koji sadrži iznos sredstava za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja, da se kredit za poboljšanje uslova stanovanja može dodijeliti u iznosu do 15.000 eura, a da se visina kredita utvrđuje na osnovu obima radova koje procjenjuje stručna komisija tadašnje Uprave za imovinu, bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604,740,59 € - naveo je ranije državni tužilac Vukas Radonjić.

(VIDEO) Slučaj "Stambeni krediti" - Bošković: Odlazeći premijer pred izbore pokreće predmete

Prethodno je u izviđaju utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 eura, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 eura, 10 kredita po 25.000 eura, ali i krediti u iznosima od 29.500 eura, 28.000 eura, 25.920,76 eura…

 - Takođe, pojedini krediti u iznosu od 40.000 eura su dodijeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješevanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 eura, a očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore - precizirao je ranije Radonjić. 

Nakon završenog izviđaja, a prije podizanja optužnice, državni tužilac je donio odluku i da se postupak protiv osumnjičenih P.B., D.Š., D.S., O.N., S.P., J.R., A.J., i D.M., za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodjeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, razdvoji i posebno dovrši, iz razloga cjelishodnosti.

- Takođe, Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je u izviđaju utvrdilo da je Vlada Crne Gore, dala prethodnu saglasnost Komisiji za donošenja odluka o dodjeli kredita za poboljšanje uslova stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavilo primjerak krivične prijave, kako bi, nakon izviđaja, ocijelnilo da li postoje osnovi sumnje da su predsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva - saopšteno je nakon podizanja optužnice iz SDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 07:52