Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
18/08/2023 u 07:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turski mediji: "Škaljarci" povezani sa švercom 3,2 tone kokaina u Belgiji

Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani Al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od važnih pripadnika crnogorskog "škaljarskog klana", koji se uz Fljamura Sinanaja iz Albanije tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antverpen nije izručen Belgiji uprkos zahtjevu koji je ta zemlja uputila Turskoj. Do toga je došlo jer je on u međuvremenu dobio i turski pasoš. Dio turskih mediji prenose da taj slučaj pokazuje da nema kraja pretvaranju Turske u utočište za svjetske kriminalace, a posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva.

- Iza pasoša Republike Turske mogu se sakriti vođe međunarodnih zločinačkih organizacija koje novac stečen od kriminalnih djelatnosti ulažu ili kupuju kuću za 400 hiljada dolara. Na ovaj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, ne bivaju izručeni zemlji u kojoj će im se suditi, prenosi istanbulski "BirGun", javlja portal RTCG.

Tako šefovi mafije umjesto da idu u Dubai postepeno prelaze u Tursku, navodi se.

Holandske vlasti su tvrdile da je Jos Leijdekers, zvani "Bole Jos" jedan od najvećih evropskih narko-bosova, postao državljanin Republike Turske, navedeno je. Portal piše da iako ne postoje definitivni dokazi o tome holandski mediji su godinama izvještavali da je ovaj švercer droge živio u Dubaiju i Turskoj i kupovao imanja nelegalno stečenim novcem.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova u junu je sprovelo važnu operaciju protiv kriminalne grupe Josa Lejdekersa i njegova imovina vrijedna milijardu turskih lira je konfiskovana, ističe se.

Uz to, dalja istraživanja otkrila su da u Istanbulu žive neki od najvećih trgovaca drogom.

- Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani Al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj, naveo je belgijski Standard, a prenosi "BirGun". 

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje ovih ljudi, koje je tražila preko Interola i za njima raspisala crvene potjernice.

Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Sani Al Murda i Fljamur Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni, piše portal iz Istanbula. 

Za ova dva dilera droge se traga u slučaju 3,2 tone kokaina nađenih u belgijskoj luci Antverpen, piše "BirGun". Sani Al Murdaa, za koga se tvrdi da je jedno od važnih imena u isporuci kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, jedan je od vodećih članova kriminalne organizacije "Škaljari" sa sjedištem u Crnoj Gori, navedeno je. 

Više od 50 ljudi poginulo je u ratu između "škaljarskog" i "kavačkog" kriminalnog klana, podsjeća se u članku. 

Vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. Vođe "kavačke" bande, koje su optužene za njegovo ubistvio u Turskoj, takođe su uhapšene u Istanbulu, piše portal. 

Štaviše, kako prenose turski mediji, fleš diskovi zaplijenjeni od čelnika "kavačke ekipe" sadržali su slike Riste Mijanovića, jednog od vođa škaljarske organizacije, mučenog i ubijenog u Istanbulu prije dvije godine.

Vlasnik luksuzne vile u Sarijeru, u kojoj je optužen da je izvršeno mučenje i ubistvo, bio je Željko Bojanić, jedan od najtraženijih švercera droge u Evropi, navodi ovaj portal. Razumjelo se da je Bojanić, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica već osam godina živio luksuznim životom u Sarijeru pod lažnim identitetom.

Bojaniću i "kavačkoj" grupi u toku je suđenje za brojna krivična djela u Istanbulu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:42