/ Foto: Ivan Petrović Ipe
10/07/2023 u 12:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tužiteljka Mitrović: Nikog nisam privilegovala, 7 i po miliona je vraćeno državi

Tužilački savjet je 23. juna donio odluku da se specijalna tužiteljka Lidija Mitrović privremeno udalji sa dužnosti vršenja tužilačke funkcije

U podgoričkom Višem sudu danas je održano ročište povodom optužnog predloga protiv specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović. Ona je pred sudijom Nenadom Vujanovićem kazala da je postupala u skladu sa zakonom i da nikog nije privilegivala.

- Apsolutno ne priznajem izvršenje krivičnog djela i krivicu. Čula sam šta mi se stavlja na teret i iznenađena sam da sam ovoj u poziciji. Neosnovan je i zlonamjeran ovaj optužni akt. Odbacujem svaku sumnju da sam bilo koga privilegovala. Radila sam sve u skladu sa zakonim- kzala je pred sudom Mitrović. 

On je pojasnila da je u pomenutim predmetima koristila institut odgođenog krivičnog gonjenja u skladu sa zakonom i tamo gdje je bilo uslova za to. To je, navodii, radila radi efikasnosti i cjelishodnosti.

- Ovih pet lica, za koja SDT navodi da sam zloupotrebila korost i pomogla im, je nakon sklapanja pomenutog instituta potpisalo dokument i obavezlo se da u zakonskom roku državi nadomjesti štetu. To su i uradili. Taj institut se koristi kada ima uslova za to i radi efikasnosti. Ima je suđenja izovih predmeta koja nisu ni počela. Podignute su takođe na osnovu ovih istraga brojne optužnice- pojašnjava Mitrović.

Tužiteljka je navela da taj inatitut, kao ni sporazun o priznanji krivice, ne nudi svakom, već usključivo gdje je na osnovu zakona sigurna da za to ima uslova.

- U ovim predmetima nisu ga ni prihvatila sva lica kojima je ponuđen institut o odgođenom krivilnom gonjenju. U optužnom aktu se navodi da sam ja pribavila korist za pet lica. Ja sam mogla da podignem optužnice, a da se desi da oni budu oslobođeni. Ne može se unaprijed znati da li će neko biti osuđen- precizira Mitrović. 

Navela je da u nekim segmentima ni ona ni vještak nisu mogli doći do iznosa koji je navodila za dugovanje PDV službenuca SPO Ljiljana Dakić. 

Na pitanje suda povodom krivične evidencije dva odgovorna lica u pravnom licu,  koja su prihvatila pomenuti institut, kazala je da ta krivična djela nisu iz istog roda kao ova i da je to naknadno saznala, pa ni sada ne bi promjenila svoje odluke. (jedno od lica je 2009.osuđeno za nesprovođenje zaštite na radu). 

Naglasila je više puta da kada je saslupavaba u SDT je bila pod šokom i da nije imala ni jedan papir.  Na pitanje sudije Nenada Vujanovića pojasnila je kako primjenjuje Institut odgođenog krivičnog gonjenja. 

- Kad sagledam cijelu dokumentaciju, radi efikasnosti i cjelishodnosti, taj institut ponudim licima koji su krivično odgovorni u pravnim licima, a za koje sam sigurna da u skladu sa zakonom postoje uslovi za to. Oni ako prihvate uplate državi naknadu štete koja je određena. Tamo gdje nisam sigurna, ne nudim to- kazala je ona. 

Sudija je danas na ročištu otpočeo i dokazni postupak, pa su tako izvedeni neki od pisanih dokaza.

Za naredno ročište planirano je da bude saslupan vještak Nemanja Nikolić sa čijim izvještajem odbrana nije saglasna. Biće saslušana u svojstvu svjedoka  i službenica policije Ljiljana Dakić.

Podsjećamo, Tužilački savjet je 23. juna  donio odluku da se specijalna tužiteljka Lidija Mitrović privremeno udalji sa dužnosti vršenja tužilačke funkcije, zato što je, kako je saopšteno, protiv imenovane pokrenut krivični postupak za djelo koje je čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

Kako je "Dan" ranije pisao, Mitrović je ranije  saslušavana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u akciji "Klap", koja je vođena zbog utaje poreza.. Ona je tada negirala krivicu. 

-Savjet je na sjednici razmotrio dvije pritužbe na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, te ocijenio da su iste neosnovane. Tužilački savjet je shodno članu 23 Poslovnika Tužilačkog savjeta, donio odluku da se Specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu Lidija Mitrović, privremeno udaljava od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, zato što je protiv imenovane pokrenut krivični postupak za djelo koje je čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije- dsopštili su u ranijoj odluci iz TS.

Podsjećamo, akcija "Klap" sprovođena je u više akcija. U više akcija slobode je lišeno na desetine osumnjičenih koji se sumnjiče da su utajom poreza državu oštetili za nekoliko miliona eura. Samo u julu 2019. godine procesuirano je 14 osumnjičenih za utaju preko četiri miliona eura. Tada je Specijalno državno tužilaštvo organizovalo konferenciju za medije, na kojoj je govorila i sada osumnjičena tužiteljka.

Mitrović je na pomenutoj pres-konferenciji saopštila i da postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011. do kraja 2018. godine sa ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, u koju je uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica.

– Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija osnovana u naprijed navedenom vremenu i da su u okviru kriminalne organizacije organizatori i članovi imali unaprijed određene uloge i zadatke i da je djelovala na dva načina, i to određena fizička lica koja su označeni kao organizatori kriminalne organizacije imala su plan da osnuju veliki broj pravnih lica čija ja primarna djelatnost izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge i koju ne bi pružili drugim pravnim licima, pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima u pravnim licima – uplatiocima izrađivali fiktivne fakture na isnose koje su prethodno dogovorili, kao i na robu i usluge kojim se ta pravna lica pretežno bave. Nakon izrade tih faktura od strane fiktivnih firmi, iste su predavane uplatiocima radi knjiženja istih u svojim knjigovodstvima, nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke, uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica – uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja – rekla je tada Mitrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:12