Kamion u kojem su se prebacivali migranti otkriven na granici BiH i Hrvatske / - FOTO: EUROPOL
12/03/2024 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U BiH i Hrvatskoj uhapšeno 19 krijumčara migranata, među njima i žena vođa bande

Europol je saopštio da je opsežna istraga u koju su bili uključena policija više zemalja i pravosudni organi BiH, Hrvatske i Slovenije uz podršku Njemačke, dovela do razbijanja mreže krijumčara migranata širom tzv. balkanske rute.

U ključnim akcijama 24. januara i 6. februara uhapšena je žena iz BiH, koja je vodila mrežu krijumčara, pnavodi Europol.

Europol je saopštio da je privedeno i 18 članova značajne kriminalne organizacije, devet u BiH i devet u Hrvatskoj.

Pretraženo je i deset lokacija u BiH i Hrvatskoj i izvršena zaplijena automobila, elektronske opreme i gotovine u iznosu od oko 65 hiljada EUR.

Kako se navodi na sajtu Europola, u akciji je uhapštena žena, koja je identifikovana kao vođa mreže krijumčara migranata.

Pretraženo 10 lokaciјa (u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoј)

image

Migranti koje su u akciji otkrili policija i pripadnici Europola

- FOTO: EUROPOL

Kako je saopštio Europol, još od prošle godine bosanskohercegovačko-hrvatska granica je drugi najviše korišteni prelaz za krijumčare na Zapadnom Balkanu.

- U ovoj godini krijumčari su dodatno intenzivirali aktivnosti na relaciji BiH-Hrvatska-Slovenija. Taj granični dio sada je na ruti koja se uglavnom koristi za krijumčarenje migranata sa Balkana u zapadnu Evropu - naveo je Europol.

Europol navodi u objavi o ovom slučaju da je bosansko-hercegovačko-hrvatska granica drugi najkorišćeniji prelaz za krijumčare na Balkanu.

Dodaje se da su u 2024. godini kriminalci su dodatno intenzivirali svoje aktivnosti na relaciji BiH-Hrvatska-Slovenija. Samim tim, ova granična deonica je sada na ruti koja se uglavnom koristi za krijumčarenje migranata sa Balkana u zapadnu Evropu.

- Kriminalna mreža na meti ovih akcionih dana koristila je veoma opasan modus operandi. Migrante su prevozili između BiH i Hrvatske, skrivajući ih u skrivenim djelovima u modifikovanim vagonima. Migranti su bili skriveni ispod podova automobila, što je prevoz činilo izuzetno opasnim. Tokom istrage i prije ove akcije, hrvatske vlasti uhapsile su 28 osumnjičenih krijumčara. Vlasti su otkrile krijumčarske incidente povezane sa ovom mrežom. Tokom ovih presretanja pronađeno je više od 360 migranata - navodi se u tekstu.

Migranti su potom vođeni da prelaze granice EU uglavnom pješice. Nakon što su migranti prešli granicu, šverceri bi ih dalje prevozili automobilima, kombijem ili kamionom. Istraga je dovela do identifikacije nekoliko mreža koje rade u regionu. Vjeruje se. navode u Europolu, da vođe ovih mreža žive u okolnim zemljama, ali i u Njemačkoj i Turskoj.

Kako se navodi operativni obavještajni podaci sugerišu da je na Balkanu aktivno oko 40 mreža za krijumčarenje ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:16