Zajedničke aktivnosti 26 evropskih zemalja / - MUP
30/11/2023 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Crnoj Gori lišeno slobode 45 osoba u u okviru EMPACT Zajedničkih akcionih dana

Zajednički su preduzimane aktivnosti na suzbijanju trgovine vatrenim oružjem, narkoticima, trgovine ljudima, krijumčarenju migranata i otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa, a operacija je koordinisana iz Međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, navode iz UP

Uprava policije (UP) je učestvovala u koordinisanim zajedničkim aktivnostima u okviru EMPACT Zajedničkih akcionih dana za zemlje Jugoistočne Evrope 2023 (SEEJAD 2023), koje su sprovedene od 13. do 18. novembra 2023. godine, a u kojima su učestvovale službe za sprovođenje zakona širom Evrope.

- Zajednički su preduzimane aktivnosti na suzbijanju trgovine vatrenim oružjem, narkoticima, trgovine ljudima, krijumčarenju migranata i otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa, a operacija je koordinisana iz Međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, gdje su bili prisutni službenici zemalja učesnica - navode iz UP.

U ovima aktivnostima učestvovalo je 26 evropskih zemalja (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Republika Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo), a uz podršku EUROPOL-a, EUROJUST-a, Frontexa, INTERPOL-a, kao i uz podršku međunarodnih partnera – EUBAM, IPA/2019, PCC-SEE.

- Zajednički akcioni dani EMACT-a su bili usmjerni na pojačanu kontrolu prelaska državnih granica kao i sprovođenje ciljanih aktivnosti u zemljama učesnicama, a razmjena informacija je dovela do otvaranja 121 novog predmeta protiv kriminalnih grupa - navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, tokom pripremne faze, Europol je koordinisao razmjenu operativnih informacija, podržao operativnu koordinaciju, a takođe je omogućio i raspoređivanje stručnih timova na terenu. Posredstvom EUROPOL-a, Holandija je rasporedila dva tima sa specijalnim opremom za skeniranje na graničnim prelazima u Crnoj Gori i Grčkoj.

- U Crnoj Gori je tokom sprovođenja akcije bilo angažovano 200 pripadnika organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije (Sektora za borbu protiv kriminala, Sektora granične policije, regionalnih centara bezbjednosti „Centar“, „Zapad“, „Sjever“ i „Jug“), a uz podršku službenika Uprave prihoda i carina. Na graničnim prelazima je bilo raspoređeno i osam K9 timova, a korišćena su dva uređaja za skeniranje.

U našoj državi je kontrolisano 4.472 lica i 4.269 vozila, izvršen je pregled i pretres 247 objekata, kao i pregled 115 poštanskih pošiljki. U navedenom periodu zaplijenjeno je skoro 19 kilograma opojnih droga, od čega 18 kilograma kokaina. Takođe, oduzeta je puška, 94 komada municije, 6.500 eura i tri vozila. Osim toga, odbijen je ulazak za devet osoba, a izvršenim provjerama je utvrđeno da su 32 osobe prekoračile dozvoljeni boravak u Crnoj Gori. Prilikom granične kontrole izvršen je detaljan pregled na drugoj liniji kontrole 152 vozila i 201 lica. Tokom svih sprovedenih aktivnosti u Crnoj Gori je lišeno slobode 45 osoba - navode iz UP.

Tokom EMPACT Zajedničkih akcionih dana za zemlje Jugoistočne Evrope, u koje je bilo ukupno uključeno 22.488 policajaca, pokrenute su 163 istrage, provjereno je ukupno 288.774 entiteta – od čega 215.273 osoba, 67.277 vozila, 5.225 poštanskih paketa i izvršen je pretres 999 objekata.

Zemlje učesnice su otkrile 2.229 nezakonitih ulazaka, a realizovano je 566 lišenja slobode, od kojih je 218 bilo vezano za krijumčarenje migranata, 186 za trgovinu drogom, 69 za trgovinu vatrenim oružjem i 89 za druga krivična dela.

- Ove aktivnosti su doveli do identifikovanja 114  falsifikovanih  dokumenata, oduzimanja 310 komada oružja, 20.206 komada municije i skoro tone opojnih droga, od čega oko 626 kg kokaina.

Akcijom je koordinisala Španija, a Crna Gora koja u ovoj aktivnosti učestvuje kao kolider i aktivno je učestvovala u svim fazama pripreme i realizacije, te time doprinijela postignutim rezultatima pokazujući posvećenost međunarodnoj policijskoj saradnji i borbi protiv kriminala - naveli su iz Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:44