/ foto: dan arhiva
24/03/2023 u 14:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukinut pritvor osumnjičenima zbog nasilničkog ponašanja i teških povreda

Protiv pritvora je izjavljena žalba branilaca osumnjičenih J.J. i M.M., koje su od strane vijeća Suda usvojene i rješenje sudije za istragu preinačeno i ukinut pritvor

Rješenjem sudije za istragu ovog suda određen je pritvor osumnjičenima J.J., M.M. i V.M. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda na štetu D.R. Na to je je dobrana izjavila žalbu koja je svojena.

-  Isti se terete da su u prostorijama marketa na Starom Aerodromu, dok je oštećeni sa licima sa kojima je komunicirao na ruskom jeziku odlučujući šta će da kupi, prvo verbalno vrijeđan, a potom i fizički napadnut od strane osumnjičenih, koji su ga uz upotrebu fizičke sile izvukli iz marketa, nakon čega je zadobio veći broj udaraca, uključujući i povredu nosa. Pritvor je osumnjičenima određen u trajanju do trideset dana zbog opasnosti od ometanja postupka uticanjem na svjedoke M.J., I.M., J.V. i Z.K- navodi se u saopštenju.

Protiv ovog rješenja izjavljene su žalbe branilaca osumnjičenih J.J. i M.M., koje su od strane vijeća ovog suda usvojene i rješenje sudije za istragu preinačeno i ukinut pritvor osumnjičenima J.J., M.M. i V.M., te određeno da se isti odmah imaju pustiti na slobodu.

- Krivično vijeće je stava da u konkretnom slučaju ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi mogli uticati na navedene svjedoke u onom dijelu u kojem se osumnjičeni ne sjećaju predmetnog događaja, a za koje okolnosti je sudija za istragu rezonovao da su od bitnog uticaja radi rasvjetljavanja predmetnog događaja. Prednje vijeće cijeni i iz razloga što sastavni dio spisa predmeta čine snimci izuzeti sa video nadzora marketa gdje se događaj dogodio, iz kojih se jasno može utvrditi tok samog događaja, pa iskazi pomenutih svjedoka po stavu vijeća, ne mogu u bitnom uticati na utvrđivanje činjeničnog stanja- navodi se u saopštenju.

Prilikom donošenja odluke vanraspravno vijeće je posebno imalo u vidu i da je pritvor kao mjera obezbjeđenja prisustva osumnjičenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka izuzetnog karaktera, te da se primjenjuje samo u slučajevima kada se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom i kada je to neophodno radi vođenja postupka, pa je utvrdilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi za primjenu ove mjere obezbjeđenja prisustva osumnjičenih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 06:22