/ - HAPšENJE OSUMNJIčENIH (FOTO: SNIMAK EKRANA/MUP SRBIJE)
11/05/2023 u 17:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Međunarodna akcija: Zbog šverca sedam tona kokaina uhapšen i saradnik "kavčana"

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić izjavio je danas u Beogradu da se uhapšeni u Srbiji sumnjiče da su "najveći trgovci kokainom sa Balkana".

Policija Srbije uhapsila je danas 13 osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe umiješani u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Među uhapšenima je, javljaju beogradski mediji, Miroslav Starčević, koji se pominje u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore protiv Radoja Zvicera, osumnjičenog vođe "kavačkog klana" i policajca Ljuba Milovića, javljaju Nova/RTS/N1, prenosi portal RTCG.

Uhapšena lica su osumnjičena da su učestvovala u nabavci i transportu više od sedam tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije. Vezano za te transporte droge, jedna optužnica u Srbiji već je podignuta a među okrivljenima je i crnogorski policajac Ljubo Milović. Predstavnici MUP-a Srbije kazali su da je danas uhapšeni kriminalni kartel, međutim, djelovao samostalno. 

(VIDEO) RAZBIJEN BALKANSKI KARTEL: Među uhapšenima i suparnik Radoja Zvicera

Na pitanje da li uhapšeni imaju neke veze sa Darkom Šarićem i "Kavačkim klanom", iz MUP-a Srbije su kazali da će to istraga pokazati. 

No u nedavnoj optužnici protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića i ostalih, koju je Višem sudu u Podgorici predalo Spcijalno državno tužilaštvo (SDT), opisuju se veze između vođe "kavčana" i Starčevića.  

-Na način što je (Zvicer) angažovao pripadnika kriminalne organizacije iz Republike Srbije Starčević Miroslava, državljanina Republike Srbije, koji je na kriptovanoj aplikaciji SKY ECC koristio pin 7FIVBU, da mu na teritorijama Bosne i Hercegovine, Ukrajine i drugih država nabavi vatreno oružje za lišenje života pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije-navodi se u optužnici SDT Crne Gore protiv Zvicerove organizacije. 

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić izjavio je danas u Beogradu da se uhapšeni u Srbiji sumnjiče da su "najveći trgovci kokainom sa Balkana".

Kako je rekao, organizacija "balkanski kartel" razotkrivena je uz pomoć Europola.

Prema riječima Cmolića, vjeruje se da taj kartel "stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike".

-Ova akcija rezultirala je uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana- dodao je Cmolić.

Na teritoriji Srbije uhapšeni su M.S. i M.L, osumnjičeni da su organizatori kriminalne grupe, i još 11 lica koja se sumnjiče da su bili vođe nezavisnih ćelija kriminalne organizacije.

Kako je rekao Cmolić, za razotkrivanje kartela bile su ključne informacije sa mobilne aplikacije Skaj.

-Najmanje sedam tona zaplijenjenog kokaina tokom 2020. godine dovodimo u vezu sa danas uhapšenim vođama i ranije uhapšenim članovima pomenutog kartela- izjavio je načelnik kriminalističke policije.

Poslije višemjesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je uhapšeno 13 osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe umiješani u međunarodnu trgovinu narkoticima, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako se navodi, organizatori i pripadnici ove grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zapljene od drugih država, prije svega Francuske.

Na teritoriji Srbije je uhapšeno 13, od sedam osoba koja nisu uhapšene, dvije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Holandije i Perua, jedna osoba se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u bjekstvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona eura.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 04:20