/ - FOTO: TVCG/PRINTESCREEN)
25/10/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За девет мјесеци у саобраћају страдало 40 особа

Не можемо бити задовољни док имамо једно смртно старадло лице, казао је помоћник начелника у Одсјеку за саобраћај Илија Јањушевић

За девет мјесеци ове године У Црној Гори је у саобраћају живот изгубило 40 лица, казао је помоћник начелника у Одсјеку за саобраћај Илија Јањушевић. Тај податак, каже, забрињава али напомиње да је ранијих година биљежено преко 100 смртно страдалих лица.

- Не можемо бити задовољни док имамо једно смртно старадло лице али, нигдје у свијету не можете наћи да у саобраћају нема смртно страдалих лица. Настојимо да се тај бој сведе на мјеру која је у складу са евопским просјецима- казао је Јањушевић гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

Посљедњих неколико недјеља у саобраћајним незгодама млади возачи су изгубили живот.

Јањушевић каже да су млади возачи препознати као једна од ризичнијих категорија учесника у саобраћају јер су, како је казао, лакомислени, недовољно искусни у управљању возилом а истиче да се неријетко дешава да управљају возилом и под дејством алкохола у организму.

- Ми смо у Управи полиције препознали тај проблем и приликом измјена Закона о безбједности саобраћаја. Увели смо одређане новине када су у питању млади - возачи почетници. Поред свих акотивности које предузимамо свједоци смо да нам се дешавају саобраћајне незгове у којима млади животи нестају. Поред свих апела и појачане конроле и даље имамо учеснике у саобраћају младе возаче који не поштују саобраћајне прописе и тиме угрожавају сопствени живот и животе осталих учесника у саобраћају- казао је Јањушевић.

Недавно је у Бијелом Пољу забиљежен случај возача који је са 4,96 промила алкохола у тијелу учествовао у саобраћају.

- Возач не смије учествовати у саобраћају ако има преко 0,3 промила алкохола у организму, док млади уопште не смију имати присуство алкохола у организму. Вршимо контроле али је забрињавајуће да немао значајнији пад лица са алкохолом у организму тако да је то проблем шире друштвене заједнице- упозорава Јањушевић.

У септембру су, каже, санкционисали 830 возача.

О томе што се може видјети да и сами полицајци не поштују прописе Јањушевић каже да су ти случајеви под удим оком менаџемента Управе полиције.

- Саобраћајни полицајци треба да дају примјер свим учесницима у саобраћају. Ми смо санционисали своје службенике. Не може нико самим тим што је службеник Управе полиције да крши прописе. Ми смо свјесни да има један број наших службеника који не поштују саобраћајне прописе али то су изузеци. Ми смо ту да их санкционишемо тако да што се тиче поштована асаобраћајних прописа од стране саобраћајне полиције биће под будним оком менаџмента- закључио је Јањушевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:29