Дритан Абазовић / -Дритан Абазовић
21/04/2021 u 14:20 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПО батина у обрачуну са политичким противницима

Жао ми је што неки часни људи који раде у Специјалном полицијском тиму бивају злоупотријебљени. Охрабрујем их да наставе са својим професионализмом. Логично је да ћемо одговорити на све позиве тужилаштва, не осуђујем и видим да је и њима мало непријатно, казао је Абазовић
Потпредсједник Владе и лидер ГП УРА Дритан Абазовић саслушан је јуче у Специјалном полицијском одјељењу, а по налогу Специјалног државног тужилаштва, због тврдње да има оперативна сазнања да је бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић повезан са протестима на Богетићима, као и неки бивши и садашњи припадници Управе полиције и САЈ-а. Он је ту тврдњу изнио током недавног гостовања на једној телевизији.
Како сазнаје „Дан“, Абазовић је начелно саопштио да уколико Специјални полицијски тим не жели да сарађује са Управом полиције (УП), већ да служи као батина у рукама главног специјалног државног тужиоца (СДТ) Миливоја Катнића за обрачун са политичким неистомишљеницима и заштиту лица осумњичених за бројна кривична дјела, умјесто за разоткривање бројних афера, размотриће се и његово темељно реструктурирање. Потпредсједник Владе је новинарима након саслушања казао да током саслушања није рекао ко су полицајци на које је мислио, те да му је пресмијешно ово што се дешава.
– Они прво не знају за које кривично дјело су ме позвали да се изјасним. Они говоре о организованом криминалу и прању новца, а ја сам говорио о окупљању људи на Богетићима. Сва оперативна сазнања која ја посједујем посједује и Управа полиције, што говори да СПО или нема комуникацију са остатком Управе полиције, или, што ја мислим да је истина, Специјално државно тужилаштво злоупотребљава СПО. Уколико је прва варијанта, онда неко мора да сноси одговорност зашто не постоји та комуникација, а уколико је ово друго, онда то значи да СДТ жели да посвађа државне органе, да унесе раздор између Управе полиције и државног тужилаштва – рекао је Абазовић.
Он је појаснио да нема потребе да износи имена полицајаца зато што надлежни за мотив саслушања стављају нешто потпуно друго, што нема везе са окупљањима која је он помињао.
– Ово је све са циљем да се заташка учешће тих људи на протестима, њихова улога, и да се заштити Веселин Вељовић. То је читава поента, толико је ово бесмислено. Жао ми је што неки часни људи који раде у Специјалном полицијском тиму бивају злоупотријебљени зарад неких других, да одраде неке задатке. Охрабрујем их да наставе са својим професионализмом. Логично је да ћемо одговорити на све позиве тужилаштва, не осуђујем их због тога и видим да је и њима мало непријатно због цијеле ситуације – казао је Абазовић.
Он је истакао да се нада да ћемо имати много озбиљније дјеловање у борби против организованог криминала, „на начин на који то треба да се деси, а не да се баве стварима које су тривијалне и изјавама током емисија“.
– Према оперативним подацима, Вељовић и ти полицајци су имали такву улогу да су били активни учесници протеста. Говорим о тројици чија имена нису навођена, а због њихове укупне комуникације која је постојала раније постоје индиција да су међу онима који подстичу људе на окупљање. Државни органи треба да разоткрију да ли их они финансирају. Вељовићева улога биће расвијетљена. Мислим да његова улога постоји и у другим случајевима, да ово није једини случај. Његове улоге нису баш безначајне по државни буџет Црне Горе, а и око безбједности – рекао је потпредсједник Владе.
ДПС је поручио Абазовићу да не узурпира послове тужилаца и судија и саопштава оптужнице, већ да се лати свог посла, „а било би му боље да се ослободи опсесије Веселином Вељовићем“.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:45