/ -SHUTTERTSOCK
10/03/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ova namirnica je idealna za problem insulinske rezistencije

Avokado je bogat zdravim mastima i vlaknima

Nekoliko namirnica pomaže kod insulinske rezistencije, ali jedna je omiljena kod dijetetičara specijalizovanih za dijabetes, a to je avokado. Bogat je zdravim mastima i vlaknima koji pomažu da se stabilizuje nivo šećera u krvi i omogućuje da se duže osjećamo sitima.

 

 

"Dijete bogate vlaknima pomažu u regulisanju šećera, a podstiče se i zdravlja crijeva. Ove dvije ključne komponente značajno utiču na organizam, odnosno mogu povoljno da utiču na insulin", kaže dijetetičar Erin Palinski-Vade.

 

Avokado ima nizak procenat ugljenih hidrata

Stručnjaci ističu još jednu njegovu prednost - nizak sadržaj ugljenih hidrata.

"Njegov profil mikronutrijenata podržava sveukupno metaboličko zdravlje i pomaže u regulisanju težine, što ga čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj ishrani za osobe sa insulinskom rezistencijom", kaže dijetetičar Mišel Rutenštajn.

Ovoj namirnici i istraživanja mu idu u prilog. Studija iz 2022. godine povezala je konzumaciju avokada sa poboljšanjem nivoa glukoze u krvi kod odraslih koji su imali prekomjernu težinu ili su bili gojazni, piše Jahu.

Kako ga uvrstiti u ishranu

Nutricionisti predlažu da narezan avokado stavimo u salete, sendviče ili smutije. U njegovoj konzumaciji ne bi trebalo pretjerivati, jer je u pitanju kalorična namirnica:

"Po sastavu je sličan orašastim plodovima i preporuka je da ga jedete ujutru zbog visokog sadržaja masti i kalorija", kaže gastroenterolog Tatjana Žarovskaja.

Pasulj, ječam i sočivo se takođe preporučuju kod insulinske rezistencije

Pasulj je bogat i rastvorljivim i nerastvorljivim dijetalnim vlaknim, a obiluje kalijumom, koji je posebno važan za osobe koje se suočavaju sa insulinskom rezistencijom. Takođe, preporuka je da se ječam stavi u kašu, jer je bogat beta-glukanom koji se povoljno odražava na pomenuto metaboličko stanje. A što se tiče sočiva, njegova prednost je ta što je bogat vlaknima.

Kod insulinske rezistencije pomaže redovno vježbanje, jer utiče na snižavanje novoa šećera u krvi. Bitan je i redovan san, jer nedostatak istog, pa čak bila to samo jedna noć, negativo se odražava na rezistenciju. Naravno, voditi računa i o svom mentalnom zdravlju i trebalo bi da imamo na umu činjenicu da stres može pogoršati razne boljke. Zato, ljekari savjetuju da meditiramo, vježbamo duboko disanje, jogu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:32