Sanja Jokić   / - SNP
07/11/2023 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SNP: Povećanje penzija mora se sprovesti proporcionalno

Nijedan penzioner ne smije se zapostavljeno od strane sistema u koji je ulagao

Za povećanje minimalne penzije na 450 eura, mora se pronaći modalitet po kome se ne bi stvorila diskriminacija onih koji su ostvarili pravo na penziju po osnovu 25,30 i 40 godina radnog staža, navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije (SNP).

- Povećanje penzija mora se sprovesti proporcionalno i u skladu sa prethodnim ulaganjem u penzioni fond, odnosno moramo biti usmjereni ka ranjivim kategorijama stanovništv - naglasila je Sanja Jokić, funkcionerka iz SNP-a.

Najavljena minimalna penzija od 1. januara biće veća od sadašnje prosječne penzije koja sa septembarskim usklađivanjem iznosi 425 eura, dok prosječna starosna penzija sa usklađivanjem za septembar iznosila je 464 eura.

- Uz snažnu podršku povećanju penzija, koje je odavno potrebno, već deceniji i više, usled dobre stvari ne smije se napraviti greška i stvoriti situacija diskriminacije. Ni jedan građanin ne smije se osjetiti izdanim i zapostavljenim od strane sistema u koji je ulagalo iščekujući pravednu i sigurnu starost - navodi se u saopštenju.

- Takođe, ne smije se stvoriti perecepcija kod mladih ljudi da je taj vid uplata nesiguran i uzaludan. Stvaranjem takvog narativa može dovesti do sumnje u potrebu uplate doprinosa za PIO, što bi izazvalo ekonomsku posledicu na održivost penzionog Fonda i penzija - poručila je Jokić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:15