/ Срђан Бољевић
09/05/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство вањских послова опозвало Цанетовог адвоката са функције конзула

Из министарства су казали да је адвокат Франческо Гала Тринкера именован за почасног конзула у ранијем периоду, а његов опозив је реализован на основу извјештаја о раду почасних конзула који је доставила амбасада Црне Горе у Риму, у складу са Законом о вањским пословима, пише "Дан"

Министарство вањских послова (МВП) Црне Горе је саопштило јуче да је италијански адвокат Франческо Гала Тринкера одлуком Владе, а на њихов предлог, опозван са функције црногорског почасног конзула у Напуљу. Из МВП су то казали реагујући на јучерашњи текст "Дана" под насловом "Актер дуванске афере почасни конзул". Пошто се, како наводе, у тексту указује да још није познато ""хоће ли бити опозван црногорски почасни конзул у Напуљу, Франческо Гала Тринкера", Министарство вањских послова информише јавност да га је Влада Црне Горе, на предлог Министарства вањских послова, раније опозвала са те дужности.

image

Франческо Гала Тринкера

- јјјсф

– Такође, Гала Тринкера, за кога "Дан" наводи да је италијански адвокат који је у "`дуванској афери` пред судом у Барију бранио контроверзног бизнисмена Станка Цанета Суботића", именован је за почасног конзула наше државе у ранијем периоду, а његов опозив је реализован на основу извјештаја о раду почасних конзула који је доставила амбасада Црне Горе у Риму, у складу са Законом о вањским пословима. Ово је уједно и најбољи доказ тежњи Министарства вањских послова да, како се у тексту и каже, доведе до професионализације дипломатско-конзуларне мреже, као и мреже почасних конзула – навели су из Министарства вањских послова, које предводи Ђорђе Радуловић.

За промјене потребно вријеме

Како су саопштили из Министарства вањских послова Црне Горе, стратешки циљ министарства јесте управо спровођење Закона о вањским пословима који предвиђа да је могуће имати до 30 одсто некаријерних дипломата.

– О томе колико је важно посветити се рјешавању овог питања, свједочи податак да у тренутку преузимања дужности, више од половине шефова дипломатско-конзуларних представништава нијесу биле каријерне дипломате. Дакле, поштовање закона и сходно томе професионализација дипломатије, два су разлога кадровских промјена, а тај задатак захтијева неопходно вријеме – нагласили су из Министарства вањских послова.

Друго име које садржи поменути текст, како наводе, јесте Газменд Абраши, почасни конзул на Косову, именован 2019. године, током мандата претходне владе.

– Када је ријеч о његовом статусу, опозив још није покренут, међутим, важно је апострофирати да процес који је Министарство вањских послова започело и на коме предано ради, није могуће заокружити у кратком временском року. Професионализација дипломатске мреже је подухват који захтијева вријеме, нарочито имајући у виду да је поштовање Закона о вањским пословима императив и да је затечено стање било такво да су каријерне дипломате биле мање заступљене у односу на политичка и именовања, која је у прошлости дио јавности оштро критиковао – наведено је из Министарства вањских послова.

М. Вешовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:34