Патријарх Порфирије / - DRAGAN S.TANASIJEVIC/ СПЦ
09/05/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Порфириjе: Радуjем се доласку у Црну Гору, сарађиваћемо по европским моделима

Било чиjе слободно, без присиле изjашњавање о било чему, било коjоj социjалноj карактеристици, укључуjући и националну припадност, не може бити упитно ни за кога, истиче патриjарх Порфириjе

Патриjарх Порфириjе изjавио jе да се радуjе скором сусрету с народом и владикама у Црноj Гори, а посебно jе задовољан што ће са премиjером Здравком Кривокапићем потписати Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе.

У опширном интервjуу за загребачки Вечерњи лист, патриjарх Порфириjе на питање шта би поручио православним вjерницима у Црноj Гори, као и коjи jе његов поглед на проблематичне односе СПЦ-а и државе Црне Горе, истиче да било чиjе слободно, без присиле изjашњавање о било чему, било коjоj социjалноj карактеристици, укључуjући и националну припадност, не може бити упитно ни за кога.

– Што се тиче односа наше Цркве с државним властима, ми ћемо настоjати да и тамо сарађуjемо по европском начелу кооперативне одвоjености – рекао jе патриjарх Порфириjе.

Не постоjи, истиче, разлог да Црква и држава не сарађуjу на добро свих, без обзира на то како се изjашњаваjу.

Порфириjе jе истакао да Српска црква нема никакав проблем с постоjањем било коjе државе, наравно, ако се поштуjу права њених вjерника, посебно када ти вjерници чине већину становника, као што jе то случаj у Црноj Гори.

За њега jе, истиче, наjбољи принцип одвоjеност Цркве и државе, гдjе свако треба да ради на свом пољу, али исто тако jе, додаjе, важно да сарађуjемо у свему гдје има могућности и потребе за добро свих: Цркве, државе, грађана.

– Што су ближи и бољи односи Цркве и државе, укључуjући патриjарха и предсједника или краља, а засновани су на демократским принципима и процедурама, на пуном поштовању слободе свих, то боље за све – навео jе патриjарх.

Izdvojeno

15. jun 2021 15:39