/ - DAN
29/09/2023 u 23:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Potpisivanjem Temeljnog ugovora doprinio sam pomirenju unutar Crne Gore

Taj akt je sam po sebi promijenio pokrenuo neke procese da se danas u Crnoj Gori mnogo više priča o tome kolike će biti plate i penzije nego o crkvi i zastavi - rekao je Abazović

Premijer Dritan Abazović kazao je večeras da su najveće tekovine njegovog mandata potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kojim je, kako kaže,značajno doprinio pomirenju unutar Crne Gore i to što se uhvatio u koštac sa organizovanim kriminalom.
 

- Taj akt je sam po sebi promijenio pokrenuo neke procese da se danas u Crnoj Gori mnogo više priča o tome kolike će biti plate i penzije nego o crkvi i zastavi - rekao je Abazović u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem".

On je kazao da Crna Gora nije ta koja bira vlast u Srbiji i obratno, navodeći da je takvo mišljenje plod obračuna bivših vladajućih struktura.

- Ne postoje države u regionu koje su više povezane nego Crna Gora i Srbija i tragično je i nejasno zašto u nekim fazama imamo loše odnose. Nismo mi ti koji biramo vlast u Srbiji, niti je Srbija ta koja bira i treba da nam je svejedno dok god se volimo, poštujemo i radimo na pravedan način i naš odnos treba da bude univerzalno da se postavi na tim osnovama - rekao je Abazović.

Premijer je kazao da sa velikim zadovoljstvom čeka formiranje nove vlade.

- Ali dok se ne dogovore vlada mora da radi - poručio je Abazović.

Na pitanje da li očekuje da bude u novoj izvršnoj vlasti, odgovorio je da će biti ok što god da se desi.

- Imam svoje planove, dosad se sve odvija kako sam predvidio. Uvijek postoji plan B - kazao je Abazović.

Komentarišući proces proširenja Evropske unije, Abazović je rekao da u EU nekad ne znaju što hoće, te da smatra da je Crna Gora zaslužila da joj se otvore vrata.

- Ako im je cilj da dobiju nove članice, nakon što ih je napustila jedna Velika Britanja, smatram da je Crna Gora idealna država - ocijenio je Abazović i dodao da je opštimističan kada je budućnost Crne Gore i regiona u pitnaju.

- Mislim da u srednjoročnom periodu možemo da računamo na mnogo bolju situaciju nego što je sada - zaključio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:10