Абазовић и Дуда / - фото: ГОВ.МЕ
24/05/2022 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић са Дудом: НАТО савезништво главни механизам заштите заједничких европских и евроатлантских вриједности

Разговарајући о перспективи Европе, премијер Црне Горе и предсједник Дуда су се сагласили да су односи Црне Горе и Пољске у континуитету традиционално пријатељски и савезнички

Црна Гора и Пољска јачају сарадњу у свим областима, а НАТО савезништво остаје главни механизам заштите наших заједничких европских и евроатлантских вриједности, саопштено је након билатералног сусрета предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића са предсједником Пољске Анџејом Дудом.

Разговарајући о ситуацији на истоку Европе и агресији Русије на Украјину, Абазовић је честитао предсједнику Пољске на пријему око три милиона избјеглица из Украјине, наводећи да је Црна Гора до сада примила велики број држављана Украјине, који износи 1% од укупног броја становника наше државе.

Како је саопштено из Владе, премијер је истакао да Црна Гора цијени улогу Пољске као једног од најистакнутијих европских актера који пружа огромну подршку рјешавању украјнске кризе, али и посвећеност и проактивну улогу коју је Пољска, у својству предсједавајуће ОЕБС-ом.

Говорећи о интеграцији Црне Горе у ЕУ, Дуда је навео да Пољска увијек истиче важност и инститира на политици „отворених врата“ Европске уније.

Абазовић је нагласио да Црна Гора остаје посвећена кључним принципима вањскополитичког дјеловања – савезништву у оквиру НАТО алијансе, европској интеграцији и регионалној сарадњи, као стратешким опредјељењима за које имамо подршку и Републике Пољске.

Разговарајући о перспективи Европе, премијер Црне Горе и предсједник Дуда су се сагласили да су односи Црне Горе и Пољске у континуитету традиционално пријатељски и савезнички, и да ће двије државе убудуће градити снажније међудржавне везе.

Абазовић борави у тродневној посјети Швајцарској, гдје учествује на Годишњем састанку Свјетског економског форума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:23